Érdi Tamás lép fel az idei SchubertFeszten

Kaszmán Zoltán 2019. szeptember 05., 09:11

Idén szeptemberben újra megrendezik a SchubertFesztet. A Castellum Zeliz polgári társulás által megálmodott rendezvény két állomása a zselízi Esterházy-kastély és a lévai zsinagóga lesz.

Érdi Tamás Fotó: Erdélyi Gábor

A Castellum Zeliz polgári társulás immár ötödik alkalommal rendezi meg a barsi régióban már hagyományosnak számító komolyzenei rendezvényt, aminek középpontjában a zselízi kötődésű zeneszerző, Franz Schubert munkássága áll.

2019. szeptember 7-én 17 órai kezdettel ezúttal az az 1979-es születésű Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Érdi Tamás lép fel a zselízi Esterházy-kastélyban.

Érdi Tamás, aki egy hibás inkubátorkezelés következtében elvesztette látását, már nyolcéves korában fellépett a Pesti Vigadóban. Első jelentős sikerét 15 esztendősen aratta a Budapesti Tavaszi Fesztiválon; két évvel később a moszkvai Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyt, majd a Salt Lake Cityben megszervezett Gina Bachauer Zongoraversenyt is megnyerte. Tanult a Bécsi Zeneakadémián; művész diplomáját 2002-ben kapta meg a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. 2003-ban megjelenő Schubert-lemezéért Gundel-díjjal tüntették ki.

Érdi Tamás – saját elmondása szerint – azonnal beleszeretett a Pisztráng ötösbe, s ennek alapján bal kézzel komponált hozzá új variációkat.

„Tanárai (Becht Erika, Eckhardt Gábor) egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával »láthatóvá« teszik számára a kottát. (…) Fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. Játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában, legutóbb Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott” – olvasható a művész honlapján.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott rendezvényen

Schubert szerzeményei mellett Chopin zongoraművei is elhangzanak.

A koncert résztvevői természetesen betérhetnek a zselízi Franz Schubert-emlékszobába is, ahol a SchubertFeszt egyik szervezője, Polka Pál helytörténész tart tárlatbemutatót.

A zenekedvelő közönség szeptember 16-án is meghallgathatja Érdi Tamás produkcióját; ekkor ad ugyanis koncertet a SchubertFeszt következő állomásán, a lévai zsinagógában.

0 HOZZÁSZÓLÁS