Énekversennyel adóznak Házy Erzsébet emlékének

Múzsa 2019. július 08., 11:47

Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend elnöke immár negyedik éve szervezi a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt, melyre az idén szeptember 20 -21-22-én kerül sor, hagyományosan Érsekújvárott. Már az első pillanattól felkarolta ugyanis a kezdeményezést Klein Ottokár, a város polgármestere, aki maga is nemzetközi hírű operaénekes és szerette volna, hogy ezt a versenyt Érsekújvárban szervezzék.

„Házy Erzsébet pozsonyi születésű és úgy gondoltam, hogy a szülőföld, a Felvidék tartozik annyival neki, hogy róla nevezzen el egy énekversenyt. Mivel ő mindhárom műfajban – az operában, az operettben és a musicalben – jeleskedett, ezért ezt a három műfajt hirdetjük meg a kezdetektől fogva. Örömmel mondhatom, nagyon sokan jelentkeznek minden évben. Az első alkalommal 58-an jelentkeztek, másodszor 73-an, tavaly pedig 67 versenyzőnk volt, mégpedig hat országból. A legerősebb kategória mindig az opera. Általában több a női versenyző, mint a férfi” – tudtuk meg a verseny főszervezőjétől. Hozzátette, az idei verseny azért is lesz különleges, mert a szopránénekesnő születésének 90. évfordulója is most van, 1929-ben született.

Tavaly egy nagy kiállítást is szerveztek Érsekújvárott, ahol Házy Erzsébet művészetét és pályáját mutatták be, aki nemcsak rendkívüli tehetséggel volt megáldva, de nagyon szép nő, igazi díva is volt. Számos magyar filmben szerepelt, színésznőként is tehetségesnek tartották. Sajnálatos módon fiatalon, mindössze 53 évesen távozott az élők sorából.

Életéről Klemen Terézia könyvet is írt, Az évszázad Manonja címmel. A cím nem véletlen, hiszen legnagyobb sikerére, Puccini Manon Lescaut-jának címszerepére utal. Mint elmondta, azt szeretné, ha Házy Erzsébetet a Felvidéken, szülőföldjén is jobban megismernék és emléke fennmaradna. Az, hogy milyen nagy operaénekesnő volt, s a világ nagy operaszínpadjait is meghódította, köztudott róla, de azt már kevesen tudják, hogy tízéves koráig Pozsonyban élt, családja pedig Tejfaluról származik. S van még rengeteg érdekesség az életében.

Az énekversennyel a fő célja a tehetséges fiatal énekesek támogatása és pályára állítása. A versenyt ugyanis egy mesterkurzus követi, ahol a döntősöket a szakemberek még tovább képzik. Ezt követően pedig öt koncertlehetőséget kapnak, ahol bemutatkozhatnak a nagyközönségnek is. Van olyan nyertesük, aki ma már az Operaházban énekel.

A verseny nívóját jelzi, hogy a zsűriben helyet foglal Szinetár Miklós, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas opera-, tévé- és filmrendező, aki 1951-ben Házy Erzsébettel egyszerre került be az Operaházba – mindketten, mint ösztöndíjasok. A zsűri további tagjai: Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere, aki a zsűri elnöke, valamint Kürthy András operarendező, Domahidy László, operaénekes, Nagy Ibolya, operett-énekesnő, Peller Károly, operetténekes és Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend elnöke, a verseny megálmodója és főszervezője.

Augusztus 25-ig várják a jelentkezőket a versenybe. Az alsó korhatár 16 év, felső korhatár nincs. A többfordulós megmérettetésre öt művel kell készülni. Az érdeklődők minden fontos információt megtalálnak a verseny weboldalán, mely ötnyelvű.

0 HOZZÁSZÓLÁS