Elkezdődött a Harmonia Sacra Danubiana Fesztivál Komáromban

2020. szeptember 21., 13:40
Nagy Miskó Ildikó

Magyarország első szakrális művészeti rendezvénysorozatának, az Ars Sacra Fesztiválnak zárónapján, szeptember 20-án Kuzma Levente szegedi orgonaművész koncertjével, a komáromi Szent András-bazilikában vette kezdetét a XXIX. Harmonia Sacra Danubiana Egyházművészeti Fesztivál. Szervezője a Csemadok Komáromi Alapszervezete, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a helyi római katolikus plébániahivatal.

„Az immár Kárpát-medenceivé terebélyesedett Ars Sacra Fesztivál és e komáromi fesztiválunk célja ugyanaz: az egyes művészeti ágak segítségével felkelteni - növelni a valódi értékek iránti igényt a különböző vallású, világnézetű emberekben. A rendezvénysorozat közel három évtizeddel ezelőtt zenei fesztiválként indult, majd annak keretében az ingyenes hangversenyeken kívül vallási témájú kiállításoknak, előadásoknak, konferenciáknak is helyet adtunk“ - mondta el Stubendek László főszervező, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnöke.

  Elkezdődött a Harmonia Sacra Danubiana Fesztivál Komáromban
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Stubendek László röviden bemutatta Kuzma Levente orgonaművészt.

Hozzátette: a világjárvány ellenére idén a megszokottnál szerényebb műsorral és a folyamatosan változó higiéniai előírásokhoz igazodva váltják valóra a terveiket.

„Elsősorban az orgonakoncertekre összpontosítunk a Komáromi Orgonaesték című háromrészes sorozatunkkal, amely megszervezésében nagy segítséget nyújtott Szabó Imre pozsonyi orgonaművész, főiskolai docens. A művészek és a hallgatóság részére is mindig nagy élményt jelent a Szent András - bazilika három manuálos, mechanikus kúpládás, történelmi orgonájának megszólaltatása, amelyet K. F. Fr. Buckow 160 évvel ezelőtt, 1860-ban épített“ – mondta el.

  Elkezdődött a Harmonia Sacra Danubiana Fesztivál Komáromban
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Egyeztetés Szabó Imre orgonaművésszel a további hangversenyekről

Október 20-án este Kuzma Levente koncertjét élvezhette a közönség. A göteborgi születésű, több nemzetközi versenyen dobogós helyezést elért orgonaművész jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának orgonatanáras és a szegedi piarista templom orgonistája. Idén ősztől a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa, a 2021/22-es hangverseny-évadban pedig a Lengyel-Balti Filharmónia szólistája lesz. Komáromi hallgatóságát Cornell-, Bach-, Guilmant-, Reger-, Liszt- és Mulet-művekkel varázsolta el.

A szervezők október 4-én a prágai Zeneakadémián és a brünni Janáček Zeneakadémián tanító Pavel Černý orgonaművész, október 18-án pedig az érsekújvári születésű, Pozsonyból Komáromba mindig szívesen visszatérő Szabó Imre szintén 19 órakor kezdődő, ingyenes koncertjére várják a zenebarátokat.

  Elkezdődött a Harmonia Sacra Danubiana Fesztivál Komáromban
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Szervezői köszönetnyilvánítás Kuzma Levente orgonaművésznek

Stubendek László elmondta azt is, az ősz során egy-egy szakrális tematikájú, többek között Madonna-ábrázolásokat tartalmazó egyéni festménykiállítást is rendeznek a bazilika hangulatos emeleti oratóriumában, a Csemadok-galériába pedig csoportos tárlatot terveznek.

„Mivel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorítások miatt még folynak az egyeztetések, csak annyit árulhatok el, hogy az egyik tárlat dél-komáromi, a másik pedig itteni művész alkotásait mutatja majd be. A Kossuth téri Csemadok-galériában pedig több környékbeli alkotó csoportos kiállítását szeretnénk megnyitni“.

Az idén 40 éves komáromi Concordia Vegyeskar május 16-ra tervezett ünnepi hangversenyét ugyancsak a fesztivál keretében, november 15-én szeretnék megtartani.

„Meg akarjuk mutatni azt, hogy tájainkon is él még a magyar dal. Az Egressy Béni VMK-ban vagy a bazilikánkban énekel majd együtt a Felvidék legnagyobb alkalmi kórusa, amelyet Komárom gyermek-, leány-, női és vegyes karai alkotnának. Reméljük, hogy a 2021-ben esedékes harmincadik fesztiválunk megrendezését már nem fogja akadályozni a világjárvány, s az addig fokozatosan felújítandó orgonánk is teljes díszben várja majd az érdeklődőket“ - adott hangot reményének Stubendek László.

  Elkezdődött a Harmonia Sacra Danubiana Fesztivál Komáromban
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A járványügyi előírások betartásával tartották meg a nyitó hangversenyt.

Kövesse facebook oldalunkat is!