2020. december 14., 15:33

Elhunyt Bergendy István zenész

Meghalt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen halt meg, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.

Bergendy István
Bergendy István (1939-2020)

A zenekar nevéhez olyan slágerek fűződtek, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska.

A Szolnokon született Bergendy István első hangszere a tangóharmonika volt, majd szaxofonra váltott. A középsikolában Rock néven megalapította elős együttesét. A  Műszaki Egyetemen tanult, ahol játszott a helyi szimfonikus zenekarban is. Élete első zeneakadémiás fellépése is ezzel a zenekarral volt 1958-ban. Abban az évben alapították meg a Közgazdasági Egyetem klubjában megalakult Ifjúsági Jazzegyüttest, amelyben öccse, Péter szaxofonozott és fuvolázott. A zenekar a Bergendy nevet 1962-ben vette fel. Ettől az évtől kezdve már rendszeres fellépéseik voltak: nyáron a Budai Ifjúsági Parkban, télen pedig annak fedett klubjában, a Dáliában.

A beathullám hatására a dixieland és a jazz mellett ők is egyre több gitárzenét játszottak, ki is bővült egy gitárossal a zenekar. Majdnem Szörényi Levente lett a Bergendy-együttes gitárosa. Erről Bergendy István  azt mondta:

1964-ben én is hívtam Szörényi Leventét a Bergendybe, de azt mondta nekem, hogy csak akkor tud jönni, ha hozhatja a bátyját is basszusgitározni. Nekünk viszont ott volt basszgitárosnak a Gáspár Karcsi, akinek akkor született gyereke, nem tehettem meg, hogy kirúgom a zenekarból. Úgyhogy végül csak a Kár a benzinért című filmben zenéltünk együtt, ő pedig elment az Illésbe.”

A hatvanas évek második felében a zenekar éveken át külföldön „vendéglátózott”. Játszottak Svájcban, Németországban és néhány skandináv országokban is. Hazatérésük után, 1969-ben saját klubot alapítottak a Ganz-Mávag Művelődési Házban. 1970-ben csatlakozott hozzájuk Latzin Norbert billentyűs-zeneszerző és Demjén Ferenc basszusgitáros-énekes-szövegíró.

Az 1970-es szilveszteri tévéműsor révén már országszerte ismertek lettek. Ez a komoly sikereket hozó korszak 1976-ig tartott. Demjén  Ferenc 1977-től kivált az együttesből, megalapította a rockosabb vonalat képviselő V' Moto Rock együttes.

Valamivel Demjén Ferenc kiválása előtt Latzin Norbert is elhagyta az együttest. Két alapvető szerzőjüket veszítették el akkor Bergendy Istvánék. Erről azt mondta:

mindenféle stílusban csináltunk utána zenét, volt őszinte kőkemény rock-korszakunk is, akkor jött hozzánk énekesnek a Balogh Feri. Én pedig azt mondtam, hogy ha eddig operettzenekar voltunk, akkor most meghasonlunk, és megmutatjuk, hogy nem vagyunk az: én egy évig fél hajjal, fél szakállal, fél arccal jártam mindenhová.”

A Bergendy-együttesnek fontos szerepe volt Zalatnay Sarolta első rádió- és tévéfelvételének elkészítésében. Bergendy Istvánék segítették pályáján Komár Lászlót, Máté Pétert és Katona Klárit is.

Az együttes néhány jazzfesztiválos koncertlemez után 1980-tól egyre több mesejátékhoz készített zenét, valamint gyermekalbumokat is kiadtak. Bergendy István szerezte a Süsü, a sárkány, a Futrinka utca és több más tévésorozat, valamint az Én táncolnék veled című televíziós tánciskola zenéjét, emellett musicaleket is írt. A Bergendy-együttes működése a 2000 utáni években leginkább csak báli, privát rendezvényekre, valamint utcabálokra, szabadtéri fesztiválokra korlátozódott.

Bergendy Istvánt 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2011-ben kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.