Elhunyt az Animals egyik alapító tagja, Hilton Valentine

2021. január 31., 13:29
ma7 | MTI

Meghalt Hilton Valentine gitáros, az Animals angol rockzenekar alapító tagja, aki a The House of the Rising Sun (A felkelő nap háza) című amerikai dal feldolgozásának egyik legismertebb nyitó dallamát játszotta az 1960-as években.

Hilton Valentine, Animals
Fotó: Facebook / Hilton Valentine

A zenész pénteken hunyt el, 77 éves korában - közölte az együttes kiadója, az ABKCO Music vasárnap Valentine feleségére hivatkozva.

„Az Animals együttes alapító tagja és eredeti gitárosa,

Valentine a gitározás úttörője volt,

hatást gyakorolt a rock and roll hangzására évtizedeken át” - írta a kiadó Twitter-üzenetében

Az északnyugat-angliai North Shieldsből származó zenész 1963-ban alapította meg az angol rockzenekart Eric Burdon énekessel, Chas Chandler basszusgitárossal, Alan Price orgonistával és John Steel dobossal.

Az együttes leghíresebb dala, az 1964-ban feldolgozott A felkelő nap háza mind a brit, mind az amerikai zenei toplisták élére került.

A dal olyan visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban, hogy sok ember alig akarta elhinni, az együttes az észak-angliai iparvidékről származik. „A felkelő nap nyitó dallama soha nem fog már ugyanúgy hangozni. Nem csak el kell játszani, meg kell élni. Megszakad a szívem Hilton távozásának hirtelen hírére” - írta Eric Burdon az Instagramon.

Valentine négy évig dolgozott az együttessel,

és gitárjátéka olyan klasszikussá vált dalaikat tette feledhetetlenné, mint a Don't Let Me Be Misunderstood, a We Gotta Get Out of This Place és a Don't Bring Me Down.

Amikor 1966-ban az eredeti együttes felbomlott, Hilton Valentine szólókarrierbe kezdett,

egyebek között elkészítette All in Your Head című albumát.

Az Animals együttest 1994-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek csarnokába. Valentine az elmúlt években Connecticut amerikai szövetségi államban élt.