2022. szeptember 6., 20:10

Egy rangos elismeréssel kezdődő karrier

Címszereppel kezdhette tavalyi színházi évadát a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának friss diplomás tagja, a felvidéki Zamatóczky Florianna. Az Anna Karenina darabban nyújtott alakításáért megkapta a 2021/2022-es évad legjobb énekkari művészének a díját.

Zamatóczky Florianna

Zamatóczky Florianna a Felső-Bodrogközből származik, Kistárkány szülötte. Az egykori királyhelmeci gimnazista tavaly végzett a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének klasszikus ének előadóművész szakán. Munkája és szépen ívelő karrierje jelenleg ugyan Miskolchoz köti, de szülőföldjét nagyra becsüli, hálás az itteni közönségének is. Amikor csak teheti, az innen érkező felkéréseknek is örömmel tesz eleget. Bájos, természetes, alázattal teli, csupa mosoly és kedvesség, árad belőle, hogy imád énekelni. 

Az Anna Karenina a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának a darabja. Színrevitelének ötletgazdája, megálmodója, kivitelezője a férfi főszerepben Vronszkijt alakító Kriston Milán. A járvány legnehezebb időszakán túllendülve kicsit nehéz volt az újraindulás folyamata a színházban is. Nem csoda hát, hogy a Milán által tavasszal felvetett ötletre, hogy vigyék színre a Kocsák Tibor–Miklós Tibor szerzőpáros musical-operáját, az Anna Kareninát,  Florianna rögtön rábólintott, benne a fiatal rendező emberére talált. Mint mondja, nyitottan és bátran áll minden új kihívás elé.

Az énekkari tagok között sokan vannak olyanok, akiknek nincs alkalmuk arra, hogy megmutassák tehetségüket, hangszínük árnyalatait vagy éppen más, rejtett képességüket. Ez a darab azonban többüknek lehetőséget nyújtott erre is, valamennyiükben ott volt a tenni akarás, annak vágya, hogy valamit megmutathassanak magukból.  

Merész álmuk megvalósításához elsőként meg kellett szerezni a darab szerzőjének engedélyét. Megküldték promo anyagukat Kocsák Tibornak, a Madách Színház zenei vezetőjének, aki hozzájárult három előadás színreviteléhez.

A miskolci színház igazgatója sem akarta szárnyukat szegni, ellenkezőleg, helyet, teret adott az új kezdeményezésnek. Ugyan sok egyeztetésre volt szükség ahhoz, hogy az előzetesen már meglévő repertoárba beilleszthető legyen az új darab, hogy a próbák se ütközzenek, és a meglévő egyéb darabok rovására se menjem az új ötlet, de mindezt ügyesen megoldották. 

A minimalista díszletet a saját maguk által felvett képi anyag kivetítésével egészítették ki. A kétszer 60 percben látható keresztmetszetből a cselekmény néhány epizódja kimaradt.  A próbafolyamat közben/alatt szinte mindenkiből kibújt kreatív énje, így a dramaturgia saját ötleteik alapján született meg. Utólag visszatekintve a darabra, Florianna azt mondta, sok munkájuk van benne, de megérte, hiszen mindhárom előadás telt házas volt. Arra a kérdésemre, vajon az idei évadban is láthatjuk-e őt Anna Kareninaként a színpadon, elárulta, hogy e téren még folynak az egyeztető tárgyalások. Reméli viszont, hogy igen, mert nemcsak az ő személyes kedvence a darab, hanem az egész csapaté. Rajtuk igazán nem fog múlni.  

Megjelent a Magyar7 2022/35.számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.