Edith Piaf szenvedélyes levelei kerékpáros bajnok szeretőjéhez

2011. május 8., 08:42
PÁRIZS. Franciaországban kiadták Edith Piaf szerelmes leveleit, amelyeket Louis Gérardin kerékpáros bajnokhoz írt. Kedvenc énekesnőjük jobbára kudarcos szerelmi történeteire legalább annyira emlékeznek a franciák, mint sanzonjainak megrázó szövegeire és dallamaira.

Piafot a nős Gérardinnel folytatott több hónapos viszonya számtalan érzelmes levél megírására ihlette - sok helyesírási hibával és törléssel, amelyek elárulják érzelmeinek törékenységét és kétségbeesett vágyát arra, hogy viszont szeressék. Nem Gérardin volt az utcai dalosból az 1940-1950-es években nemzetközi sztárrá vált nagy sanzonénekesnő egyedüli szeretője, de ezúttal először jelent meg a könyvpiacon ilyen gyűjtemény a Piaf tolla alól kikerült bensőséges levelekből.

A Piafnál három évvel idősebb, 1936-ban 39 éves férfi 1951 novemberétől 1952 szeptemberéig volt az énekesnő rajongásának tárgya, Edith ezalatt 50 levelet írt szerelmesének, akit Totónak becézett. A díva beszámolt arról a vágyáról is, hogy gyermeket szeretne szülni Gérardinnek és felajánlotta: lemond énekesnői karrierjéről, hogy a férfival élhessen. Leveleiből azonban kitűnik bizonytalansága és kétségbeesése is, az az érzés, hogy szerelmét nem teljesen viszonozzák.
"Ha tudnál írni nekem, örülnék, de ha ez zavarna, ne írj!" - fogalmazott 1952. január 25-iki levelében. Gérardin állítólag egyszer kijelentette: "48 óra Piaffal fárasztóbb, mint egy szakasz a Tour de France kerékpáros körversenyen".

Piaf élete hányatott volt. Kapcsolata Gérardinnel két évvel azután kezdődött, hogy az élete nagy szerelmének tekintett Marcel Cerdan bokszoló repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Azt a tragédiát 2007-ben megfilmesítették, Marion Cotillard, aki Piafot játszotta, alakításával elnyerte az Oscar-díjat és a francia César-díjat is.

A sanzonénekesnő korábbi kapcsolatairól is egy szenvedélyes levél tanúskodik, azt 1946-ban írta Dimitrisz Hornisz görög színésznek, miközben még Yves Montand szeretője volt. A Hornisznak írt levelet 2009-ben 1500 euróért árverezték el egy görögországi aukción.

Gérardinhez írott eredeti leveleit a Christie's cég ugyancsak 2009-ben bocsátotta kalapács alá és egy nevét titokban tartó gyűjtő 67 ezer eurót fizetett értük. A leveleket, megtisztítva a helyesírási hibáktól és a javításoktól, a Bernard Grasset francia kiadó márciusban publikálta Az én kék szerelmem címmel.

Gérardin tizenkétszeres francia gyorsasági kerékpáros bajnok volt, amikor beleszeretett Piafba. Az énekesnő leveleiben a jövendő otthonukról ís írt. "Szép függönyökkel fogjuk berendezni és elegáns étkészletünk lesz". Még a jövedelméről is beszámolt a férfinak és kifejtette: boldoggá teszi, hogy abból mindketten kényelmesen tölthetik majd idős napjaikat.

Piaf - akit egy bordélyházban neveltek fel, miután édesanyja elhagyta és az utcán énekelve kalapozott, amikor felfigyeltek rá - nagyra becsülte a jó nevelésben részesült Gérardint. "Teljesen meg akarok javulni, méltó akarok lenni hozzád, segítened kell, hogy átalakulhassak. Te leszel, drágám, a tanárom, és mint imádott mesteremre, vakon fogok hallgatni rád" - írta egy levelében.

A Gérardinnek szóló későbbi levelekben mind gyakrabban feltűnt Bichette, a férfi felesége. Piaf egyes helyeken rokonszenvét nyilvánítja iránta és arra szólítja fel Gérardint, hogy térjen vissza hozzá. Máskor viszont azt sürgeti, hogy szakítson az asszonnyal. A gyűjtemény utolsó keltezett levelét Piaf New Yorkból írta Gérardinnek, hogy bejelentse: szakít vele. "Amikor megkapod ezt a levelet, én már férjhez is mentem" - írta az énekesnő, aki akkor már Jacques Pills francia énekes menyasszonya volt. Hozzáfűzte, hogy reméli, ő és Gérardin barátok maradnak.

Kövesse facebook oldalunkat is!