2019. május 25., 18:25

Dalos pacsirták találkozója Füleken

A hétvégén 19. alkalommal csendült fel a népdal Füleken. A Hallottad-e hírét? elnevezésű hagyományőrző seregszemlét évekkel ezelőtt a palóc kultúra, a palóc népdalok népszerűsítéséért, minél szélesebb körben való megismertetéséért, megszerettetéséért indították. 

nepdal5.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

A rendezvény a Mocsáry Lajos Alapiskola tanárainak, illetve a Pro Schola Nostra polgári társulás szervezésében valósult meg.

Idén összesen 12 helyszínről 45 énekes érkezett.

Fotó:  Szvorák Emese

Varga Lia, a verseny háziasszonya, szervező, portálunknak elmondta: idén nagyon színes a repertoár. Olyan dalcsokrokat, igényes dalokat választottak a felkészítők és adtak a gyerekek szájába, amelyek a lakhelyükről származnak, illetve regionális szinten tényleg megállják a helyüket- nyilatkozta, hozzátéve, örül annak, hogy a jeles napi szokásokhoz kötődő dalokhoz is hozzányúlnak a felkészítők.

Fotó:  Szvorák Emese

Benko Tünde, szintén háziasszony, arra hívta fel a figyelmet, hogy

a népművészet újra reneszánszát éli.

Hosszú ideig sajnos méltatlanul feledésben volt, de hál’ istennek most már kinevelődött egy olyan generáció, akinek igénye van a népdalokra, a néptáncra, a tárgyalkotó népművészetre, és még sorolhatnám, amelyek hatalmas szerepet játszanak a magyar identitás megtartásában - mondta.

Az idei zsűriben Kovács- Benko Fruzsina Borbála, Tündik Tamás és Agócs Attila foglalt helyet. Agócs Attila,

a zsűri elnöke szerint, nagyon erős volt az idei évad.

Fotó:  Szvorák Emese

Az értékelés szempontjában nagy szerepet játszik a dalcsokor összeállítása, hogy regionális szempontok érvényesüljenek benne. Azt is fontosnak látom, hogy az életkorhoz megfelelő legyen a dalválasztás, hogy egy kicsi gyerek esetleg gyerekdallal kezdjen, arra építsen rá. Egy nagyobbacska lány esetleg énekelhet nehezebb, hajlításokkal díszített dalt is. Vagy átmehet egy új stílusú dalba a végén, mondjuk egy pergősebb csárdásba. Természetesen nagyon fontos az is, hogy mennyire tiszta a dallamvezetés. - magyarázta.

Idén főként saját régiójuk dalait hozták az énekesek. De a palóc népdalkincs mellett alföldi, dunántúli, erdélyi, csángó népdalok is felcsendültek.

Illés Panka, több éve versenyez. Felcsíki dalokat énekeltem. Az egyik a Nálunk felé, a másik a Naskalaton esik az eső. Mindkettőt a Rakonca Néptáncegyüttesben tanultam, de a versenyre apukám készített fel - mondta.

Fotó:  Szvorák Emese

Botos Annabella Andrea is a tapasztalt versenyzők közé tartozik. A Galáris Énekegyüttes és a Rakonca Néptáncegyüttes tagja vagyok. Nagyon régóta foglalkozom népdalénekléssel, de komolyabban azóta, hogy a Galáris tagja lettem. Erre a versenyre Varga Lia készített fel, és egy Bénáról származó dalt énekeltem - mondta.

Az énekesek szusszanásként alkotóműhelyekben kézműveskedhettek.

A verseny három korcsoportban zajlott. A résztvevők között 17 arany, 15 ezüst- és 13 bronzpacsirta besorolást osztottak ki. A Gyepűk népe alapítvány jóvoltából hét kiemelkedő énekes részt vehet a Virágok vetélkedése című budapesti versenyen, melyen a Kárpát- medencei magyar énekesek mérettetnek meg. Idén is kiosztották a Seszták Julianna díjat, melyet három énekes érdemelt ki.

nepdal5.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.