2021. szeptember 20., 17:48

Dalolj míg élsz!- kórustalálkozót tartottak Füleken

Szeptember 19-én harmadik alkalommal került sor a „Dalolj, míg élsz!” című kórustalálkozóra, melyen ismert slágerek csendültek fel új köntösben. A Pro Kultúra Füleki Férfikar és a vendégkórusok jóvoltából időutazás és jó hangulat várta az érdeklődőket a Füleki Városi Művelődési Központban.

Dalolj míg élsz
Fotó: Schnelczer Zoltán

Az est keretében fellépett a füleki Melódia Női Kar, az ipolysági Musica Aurea Vegyeskar, a losonci Serly Kamarakórus, akiket sokéves jó kapcsolat fűz a házigazda Pro Kultúra Füleki Férfikarhoz. Az énekkarok a megszokottól eltérően nem kórusműveket adtak elő. Az örömzenélés jegyében klasszikus zeneművekkel, opera és operett részletekkel, örökzöld slágerekkel szórakoztatták a közönséget.

A kórustalálkozó kapcsán Fehér Miklós, a Pro Kultúra Füleki Férfikar karnagya portálunknak elmondta: minden művészeti csoport, így egy énekkar számára is nagyon fontos, hogy legyen bemutatkozási lehetősége.

Azért járunk próbákra, azért gyakorolunk, hogy az előadásunkkal örömöt szerezhessünk. A kóruséneklés ma nem a legnépszerűbb közösségi művészeti ág, de ugyanakkor mégis azt tapasztaljuk, hogy az emberek önkéntelenül is szeretnek énekelni, és nagyon szívesen hallgatnak már ismert dallamokat.”

„A fesztivál éppen ezt célozza meg, hogy már ismert dallamok - lehetnek ezek slágerek, operett részletek, filmzenék vagy olyan klasszikusok, amik már ismertté váltak - csendülhessenek fel. A kórustalálkozóval egyben hagyományt teremtettünk, ami azért fontos, mert a rendezvény pénzügyi alapjait biztosabban lehet előteremteni egy évente visszatérő fesztiválra történő pályázattal”- nyilatkozta a karnagy.

Dalolj míg élsz
Fotó:  Schnelczer Zoltán

A kórustalálkozó első és második évfolyamát Fülekpüspökiben rendezték meg nagy sikerrel. Majd a koronavírusjárvány miatt egy év kimaradt. Az összejöveteleket mindig a résztvevő kórusok baráti találkozója zárja, amelynek keretében jókedvvel énekelnek tovább mindannyiuk számára kedves műveket. Így a rendezvény igazán a dal ünnepe.

Idén a két világháború közti korszak ismert slágereiből adtunk elő néhányat, így például "Jöjjön ki Óbudára", "Legyen a Horváth-kertben Budán", "Hallod-e Rozika, te", "Hétre ma várom a Nemzetinél”

- ismertette a férfikar repertoárját Fehér Miklós.

Az est folyamán nemcsak a fülekiek váltottak műfajt, a vendégkórusok is igazodtak a vidám délután hangulatához. Minden együttes arra törekedett, hogy a közös éneklés örömét sugározza a hallgatóság felé.

A Serly Kamarakórus Lehár Ferenc operettjeiből énekelt, és népdalfeldolgozásokat is előadott, köztük érdekességként egy mexikói népdalfeldolgozás is felcsendült. A Melódia Női Kar többek között Kacsóh Pongráctól és Lehár Ferenctől énekelt, és felcsendült Karai József: Vadrózsa című klasszikusa is. A Musica Aurea Vegyeskar pedig a legszebb kortárs és reneszánsz szerzők műveiből válogatott, de a műsorukban egy spirituálé is helyet kapott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.