2019. október 13., 15:51

Dalolj, míg élsz!- kórustalálkozó a füleki Pro Kultúra Férfikar szervezésében

A füleki Pro Kultúra Férfikar második alkalommal szervezte meg az Örökzöld slágerek fesztiválját, a Dalolj míg élsz! elnevezésű nemzetközi kórustalálkozót, melyen ismert slágerek csendültek fel új köntösben. A fülekpüspöki kultúrházban időutazás és jó hangulat várta az érdeklődőket.

ferfikar7.jpg
Médialapozó
Fotó: Schnelczer Zoltán

Fehér Miklós, a Pro Kultúra Férfikar karnagya elmondta, a Dalolj míg élsz! mottó a kórus 1990-es éveibe repít vissza.

Erkel Ferenc dalos indulójának egy részlete ez. Akkor ez egy énekkari mű volt, most pedig számunkra egy pályakép, egy út, hogy daloljunk míg élünk. És azt gondoltuk, hogy ehhez méltó környezetet biztosít, hogyha határon kívülről, határon belülről vendégül látunk kórusokat.”

Az est keretében fellépett a Lampart Budafok Vegyeskar, az Ózdi Városi Vegyeskar, a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskar, és a pelsőci Korona Énekegyüttes. Mindegyikhet sokéves szoros kapcsolat fűzi a házigazda Pro Kultúra Férfikarhoz.

Lampart Budafok Vegyeskar
Fotó:  Schnelczer Zoltán
Lampart Budafok Vegyeskar

„Budafokon működött a Budafoki zománcedény gyár, később Lampart Zománcipari művek, és Füleken a Zománcgyár. Mivel a két gyár munkakapcsolatban volt egymással, ezért a mellettük működő kórusok között is baráti kapcsolat alakult ki. A 40 év alatt sokszor jártunk Füleken, és mi is szívesen látjuk vendégül Budafokon a fülekieket“ – mondta Vorel Ferenc, a Lampart Budafok Vegyeskar tagja.

Az énekkarok a megszokottól eltérően nem kórusműveket adtak elő. Az örömzenélés jegyében klasszikus zeneművekkel, opera és operett részletekkel, örökzöld slágerekkel szórakoztatták a közönséget.

A mi repertoárunk nem egészen ilyen. Inkább klasszikusokat és az elmúlt években egyházi műveket tanultunk, mivel Magyarországon fellépési lehetőséget leginkább a templomok kínálnak. Most kezdünk egy kicsit világiasodni, hogy úgy mondjam, és az új karnaggyal más műfajokba is belekóstolunk”

– nyilatkozta Budafoki Mária, a Lampart Budafok Vegyeskar tagja.

A pelsőci Korona Énekegyüttes többek közt spirituálét és népdalfeldolgozásokat adott elő. „Nem jellemző, hogy ilyesmit énekelnénk, bár nem zárkózunk el semmilyenféle stílustól – mondta Tömöl Gabriella, karnagy – Most ezt is kipróbáltuk és örültünk az alkalomnak, hogy egy kicsit ilyen irányba is nyithatunk. Tetszik a társaságnak, de alapvetően a klasszikusokat részesítjük előnyben.”

Közös csoportkép
Fotó:  Schnelczer Zoltán
Közös csoportkép

A nemzetközi kórustalálkozót hagyományteremtő szándékkal szervezték, mindemellett szorgosan készülnek a Pro Kultúra Férfikar alapításának közelgő, 100. évforduló megünneplésére. A jövő év ennek jegyében telik. Fellépéssel, kórustalálkozóval, könyvbemutatóval, központi ünnepséggel ünneplik e jeles jubileumot. Mindemellett várják a dalos társak jelentkezését, hogy a 100 éves kórus folytassa tovább a munkát. 

ferfikar7.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.