Csetnek-völgyi Népzenei Fesztivál másodszor

Fábián Gergő 2019. augusztus 11., 09:20

Az idén második alkalommal rendezték meg Kuntapolcán a Csetnek-völgyi Népzenei Fesztivált, amelyet hagyományaink megőrzésének, örökségünk megóvásának és továbbadásának szándékával hívott életre a Partocska Polgári Társulás.

Fotó: Fábián Gergő

A rendezvénynek az idén nem a templom melletti kis tér, hanem a helyi kultúrház adott otthont. A fesztivált Végh Tamás, az Új Egység Mozgalom tagja nyitotta meg. Beszédében a nemzeti öntudat fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, minden nagy nemzetet az öntudata tett naggyá. „Észre kell hát vennünk, hogy öntudat az, amellyel mi is naggyá nőhetünk! Meg kell értenünk, hogy megmaradásunk szempontjából elengedhetetlenül fontos a nyelvünk megőrzése! Hisz elődeink ránk hagytak valamit, egy nyelvet, egy országot, amit ők sem ingyen kaptak örökbe. A hazáért mindig meg kell küzdeni, ahogy őseink is megküzdtek érte sokszor a vérük és verejtékük árán. Nekünk sem szabad hát restnek és kevesebbnek lennünk, mint őseinknek, mert ha ezeket az értékeket nem ápoljuk, nem őrizzük, nem visszük tovább a lángot, akkor az a láng kialszik. És, ha az öntudat lángja kialszik, akkor meghal a nemzet” – mondta.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

Simon Bódis Enikő, a Partocska Polgári Társulás elnöke elmondta, a fesztivál ötlete akkor született meg, amikor tudatosította, milyen riasztó mértékben kezdett fogyni a helyi magyarság, s ez ellen tenni kell valamit. „Olyasmit akartam csinálni, amit szeretek, egyúttal igazi értéknek gondolok. A népzene, a néptánc ilyen” – hangsúlyozta.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

A II. Csetnek-völgyi Népzenei Fesztivál műsorában fellépett a dernői Borostyán Néptáncműhely, a Varjos zenekar, a hosszúszói Bíborka népdalkör, valamint Máté Adriena énekes. A rendezvény táncházzal zárult.

A témáról bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS