Csengő Énekszó - Jó hangulat uralkodott a kórustalálkozón

hirek.sk 2013. június 02., 18:35
ÉRSEKÚJVÁR. Idén 17 kórus nevezett be a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiváljára.

XV. alkalommal került sor Érsekújváron a Csengő Énekszóra, azaz a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiváljára Érsekújváron. A seregszemlét háromévente rendezi meg a Csemadok mellett működő Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága. Az idei versenyre 17 kórus nevezett be.

Szalay Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke portálunknak nyilatkozva elmondta, kötelező művet nem határoztak meg. „Javasoltuk a fellépőknek, ha lehetséges, a régi korok zenéjétől egészen a mai, 21. századi zeneszerzőkig bezárólag hozzanak magukkal műveket. Azonban elsősorban arra kértük őket, hogy színes előadásra és műsorra, valamint örömzenélésre törekedjenek”.

Színpadra állni minden gyerkőcnek próbatétel. A nagy tér, a színpad is szokatlanul hat rájuk - mondta Wollent Andrea, az ipolysági Magnificat Gyermekkórus vezetője. „Kisebb termekben szoktunk szerepelni, úgyhogy nagyon izgultak a gyerekek, de láttam az arcukon, hogy mindenki megpróbált nagyon összpontosítani” – fűzte hozzá.

A Csengő Énekszó a verseny mellett a kiegészítő rendezvényeknek is teret biztosít. A komáromi Comorra kamarazenekar nyilvános nevelői koncertet adott a városi művelődési központban, majd a Vass Lajos Kórus hangversenyét hallgathatták meg a résztvevők. A kórusvezetői munkában a zsűri tagjai igyekeztek szakmai segítséget nyújtani.

Horváth Géza, a zselízi Franz Schubert Gyermekkar vezetője szerint egy kórust csak úgy érdemes vezetni, ha a próbák idején semmilyen külső tényező nem befolyásolja a kórus munkáját. „Ha egy igazgató, illetve az igazgatóság megérti, hogy ennek így kell lennie, akkor a kórus valóban működőképes. Persze ehhez egy lelkes karnagy is kell” - jegyezte meg.

Az elismert karnagyokból álló zsűri - arany-, ezüst- és bronzsávokba sorolta a csoportokat és nemzetközileg elfogadott követelmények alapján pontozta, illetve minősítette az énekkarok teljesítményét. Emellett számos különdíjat is kiosztottak, kifejezve ezzel nagyrabecsülésüket a kórusok és a karvezetők munkája iránt.

Sapszon Ferenc Liszt Ferenc-díjas budapesti karnagy meglátása szerint nemcsak az énekórák alacsony száma jelent problémát az iskolákban. Úgy véli, számos külső nyomás hat az ifjúságra,  a világot elözönlő nyugati szennyáradattól nehéz megóvni a növendékeket. „Így aztán hatványozottan fontos, hogy ragaszkodjunk az értékeinkhez. Szerencsére éppen ezt a küzdelmet, ezt a ragaszkodást, ezt a ragaszkodni akarást éltem meg itt ebben a két napban” – hangoztatta a neves karnagy.

A gála után Hartyányi Judit karnagy, a Magyar Kodály Társaság társelnöke is pozitívan nyilatkozott a megmérettetésről. „A zárás mindig felemelő, megérinti az embert, aki aztán szívében hazaviszi az élményt. Egészen más itt népdalt énekelni vagy népdalokat hallani ennyi fiataltól, mint amikor azt az ember otthon hallja, vagy énekli. Más a hangulat, a háttér, ami számomra nagy öröm, amelyet igazi ajándéknak érzek” - vallotta meg.

A gálaműsoron Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője kitartást kívánt a kórusvezetők áldozatos munkájához, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke pedig reményét fejezte ki, hogy 3 év múlva ismét legalább 17 szlovákiai magyar gyermekkórus mérheti össze majd tudását.

A XV. Csengő Énekszó záró akkordjaként a résztvevő kórusok a Vass Lajos Kórussal és a nagykéri citerásokkal kiegészülve népdalfeldolgozásokat énekeltek.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS