2022. június 10., 17:11

Csengő Énekszó - gála KÉPEKKEL

Ötszáz gyermek ajkáról zengett az ének az érsekújvári császári-királyi lovarda patinás termében. A fesztivál gálája fergetegesre sikeredett.

Csengő Énekszó
Galéria
+27 kép a galériában
az est fénypontja - összkari ének, vezényel Hanza Rolanda
Fotó: Bokor Klára

A háromévente megrendezésre kerülő magyar gyermek- és ifjúsági kórusok seregszemléjét a Csemadok és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága hirdette és rendezte meg. Mindkét napját élőben követhették az érdeklődők a világhálón.

Csengő Énekszó
Fotó:  Bokor Klára

Az egybegyűlteket Neszméri Tünde és Sztruhár Izrael Diána köszöntötték - többek közt a rendezvény fővédnökét Klein Ottokárt, Érsekújvár polgármesterét, Görföl Jenőt a Csemadok országos titkárát és a seregszemle állandó szervezőit és segítőit Kazán Józsefet és Stirber Lajost.

A gálán felszabadultan zengett az ének, a zsűri elnöke, Hartyányi Judit szerint a kórusok már be is építették a versenyen elhangzott ajánlásaikat, észrevételeiket a műsorukba. Kifejtette, az idei találkozó kicsit más volt, mint az előzőek. Mivel a járványkorlátozások miatt a kórusok nem tudtak összejönni, próbálni, felkészülni, ezért csak az a hat kórus kapott sávos minősítést, amelyek ezt kérték.

Így örültek a kassaiak
Így örültek a kassaiak
Fotó:  Bokor Klára

A kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola mellett 3 kórus működik. A Csengettyű gyermekkórus, a leánykar és az ifjúsági vegyeskar is aranysávban részesült. Vezetőik: Ferencei Andrea és Kekeňák Szilvia.

A nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola gyermekkara szintén aranysávos lett, csakúgy, mint Komáromi Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana nagyok kórusa. Mindkét kórus karnagya Orsovich Yvett.

A zselízi Franz Schubert Művészeti Alapiskola kórusa ezüstsávos minősítést szerzett, karnagyuk Horváth Diana.

Együtt a kassaiak három aranysávos kórusa
Együtt a kassaiak három aranysávos kórusa
Fotó:  Bokor Klára

Az est végén Szalay Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke elmondta, az első Csengő Énekszó ötven évvel ezelőtt került megrendezésre, az idei pedig már a 18. seregszemle. Teljesen véletlenül pont 18 énekkar részvételével. Idézte Kodály Zoltán mondását:

Egymásért vagyunk - ennek élő példája az énekkar, ahol az egyéni érdek eltűnik. Mindenki annyit ér, amennyit a közösségnek jelent."
Csengő Énekszó
Fotó:  Bokor Klára

A gálán készült képek természetesen nem tudják közvetíteni a varázslatos kórusénekeket, de a szép ruhákban gyönyörködhetünk és kicsit a találkozó hangulatába is bepillanthatunk.

0.csengo-enekszo-bokor
Galéria
+27 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.