2022. június 7., 12:09

Csengő Énekszó – a világhálón is követhető lesz

Június 8 – 9-én a Csemadok és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága szervezésében kerül sor a Csengő Énekszó magyar gyermek- és ifjúsági kórusok XVIII. országos fesztiváljára az Érsekújvári Királyi Lovardában.

Csengő Énekszó
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
A 2019-es rendezvény (archív)

Klein Ottkár Érsekújvár polgármestere, a rendezvény fővédnöke üdvözli a rendezvényt. „Álmunkban se gondoltuk volna, hogy egy világjárvány alkalmával éppen az éneklés lesz az, amit a korlátozások bevezetésekor elsőként tiltanak be és az utolsók között engednek meg újra. Szívből örülök, hogy annak ellenére elfogadták a szervezők meghívását az idei Csengő Énekszóra, hogy temérdek kételyük van a felkészültségüket, a kórusok összeszokottságát illetően” – fejtette ki Klein Ottokár. Sztruhár Diána szervezőtől megtudtuk,

a háromévente megtartott találkozó kicsit más lesz, mind az előzőek.

„Kötelességünknek tartottuk a találkozó megszervezését, hogy biztosítsuk a kórusmunka és kórusmozgalom szakmai hátterét.

Nagy az érdeklődés a találkozó iránt – ötszáz gyermek és fiatal fog színpadra állni.

Mivel azonban a járványkorlátozások miatt a kórusok nem tudtak összejönni, próbálni, felkészülni, ezért az összejövetelt nem versenyként hirdettük meg. Csak azok a kórusok kapnak bronz-, ezüst- és aranysávos besorolást, akik ezt kérik” - tájékoztatott Sztruhár Diána.

A szervező kitért arra, élőben is követhető az egyes kórusok fellépése és természetesen az ünnepi gálaműsor is az alábbi 4 link valamelyikén: link 1, link 2, link 3, link 4.

A videók, mivel fennmaradnak a YouTube csatornán, visszanézhetőek.

A szerdai 10 órai megnyitót követően kerül sor a négy kategóriába sorolt kórusok megmérettetésére, 19.00 órakor a komáromi Concordia Vegyeskar hangversenyét élvezheti a nagyérdemű. Másnap, csütörtökön 10.30-kor kezdődnek a versenyek, 16.30-kor a budapesti Musica Nostra Kórus hangversenyére kerül sor, a gálahangverseny 18.00 órakor kezdődik.

A bírálóbizottság összetétele: Magyarországról: Hartyányi Judit művésztanár, Hraschek Katalin énektanár, karvezető, Mindszenty Zsuzsánna, karnagy, zenetanár. A Felvidékről: Stubendek István, énektanár, karnagy, Józsa Mónika, karnagy, ének-zene tanár, mindketten a felvidéki kórusmozgalom kiemelkedő személyiségei.
Csengő Énekszó
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.