Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója áll a Prágai Tavasz zenei fesztivál középpontjában

muzsa.sk | MTI 2018. május 13., 16:33

Csehszlovákia megalakulásának és Leonard Bernstein születésének 100. évfordulója áll a Prágai Tavasz nemzetközi zenei fesztivál középpontjában, az 50 koncertből álló rendezvénysorozat szombat este nyílt meg a cseh fővárosban.

Leonard Bernstein Fotó: archív

A fesztivál Smetana Hazám című szimfonikus költeményének előadásával vette kezdetét, amely minden évben felhangzik más-más karmesterek vezényletével a rendezvénysorozaton.

Leonard Bernstein amerikai zeneszerző és karmester életének első és utolsó külföldi fellépése Prágában volt, erre is emlékezik majd koncertjén a Cseh Filharmonikus Zenekar Keith Lockhart amerikai karmester vezényletével.

Fischer Iván Fotó: Wikipedia

A fesztivál külföldi meghívott előadói között van a Budapesti Fesztiválzenekar, amely május 24-én Gustav Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniáját adja elő Fischer Iván vezényletével Christiane Karg német szoprán és Elisabeth Kulman osztrák alt, valamint a Cseh Filharmónia Énekkara tolmácsolásában.

Fellép továbbá az Amszterdami Concertgebouw Zenekar Daniel Gatti vezényletével és John Eliot Gardiner karmester Monteverdi Kórusa és Angol Barokk Szólisták együttese.

A június 3-i záróhangversenyt a Szlovák Filharmonikusok adják, akik új karmesterük, James Judd vezényletével Janáček, Zdeněk Fibich és Eugen Suchoň műveit adják elő.

Képgalériánk:
James Judd Fotó: archív

A fesztiválhoz kötődő ifjú zenészek nemzetközi versenyére 27 ország 118 előadóművésze nevezett, idén gordonkán és francia kürt kategóriában mérik össze tudásukat a résztvevők.

0 HOZZÁSZÓLÁS