2021. augusztus 24., 20:34

Charlie már az angyalai között dobol tovább

A Rolling Stones dobosának, Charlie Wattsnak a halálhíre megrendítette a zenésztársadalmat. E sorok írója, aki maga is dobosként játszik, már évtizedek óta követte a kiváló muzsikus pályáját és nemcsak játéka, hanem életvitele okán is példamutatónak tartotta.

Már ő is odafenn
Charlie Watts
Fotó: TASR

A Rolling Stones legutóbbi komolyabb tragédiája már több mint félszáz éve történt: Brian Jones máig tisztázatlan körülmények között egy medencébe fulladt.

A zajos sikereket és hírhedt botrányokat megélt zenekarnak volt egy szürke eminenciása, Charlie Watts. A kifinomult modorú dobos 1963-ban csatlakozott a zsiványok alkotta társasághoz, és csodák csodájára bevált, pedig teljesen kilógott a többiek közül. Zeneileg ugyanis annyira egy húron pendültek, hogy a többiek keresve sem kereshettek volna megfelelőbb ütőst a zenekarba. A közönség is villámgyorsan elfogadta őt, és a nagy sikereket már vele aratta a csapat. Dobolása abszolút minimalista, mondhatni „spórolós” volt, de a Stones-ba épp ez a velejéig lecsupaszított, egyszerű alap kellett.

Földes László Hobo többek között ezt írta róla:

Mindmáig csodálom őt, hogy jazzrajongóként beszállt ebbe a világszinten hírhedett banditákból álló csapatba, hogy együtt tudott élni velük, miközben az életvitele, hűséges és monogám házassága, modora és öltözködése tökéletesen elütött a három másik istencsapásától. Mégis tökéletesen illeszkedett a Stones zenéjébe, sőt, annak meghatározó alkotórésze volt. Szabadidejében jazzt játszott és zenekart gyűjtött maga köré, ahol a zenészeket különbnek tartotta magánál. Erről így vallott: >A nevem miatt megveszik a zenekart és nekik végre lesz munkájuk.< Őt méltatni lehetetlen feladat, de amit maga után hagyott, az megkérdőjelezhetetlen.”

Nem a legmegbízhatóbb források alapján egy-két évtizede nyilvánosságra került, hogy a Stones tagjai hány „skalpot” gyűjtöttek, azaz hány kalandjuk volt lányokkal a koncertek után, illetve egyéb helyeken.

Keith Richards és Mick Jagger neve mögött háromjegyű szám virított, de a többiek sem panaszkodhattak. A sorban utolsó Charlie Watts volt, egy decens nullával a neve mögött. Talán nem a legmegfelelőbb végszó ez búcsúzáskor, de azt mindenképpen aláhúzza, hogy még a legbotrányosabb rock csapatok zenészei között is akadhat nagymama kedvence.

Charlie angyalai eddig tudtak rá vigyázni. Élt 80 évet. Köszönünk mindent!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.