Bővítik a kassai magyar óvoda kapacitását

hirek.sk 2017. január 11., 14:18
KASSA. Négy önkormányzati óvoda kapacitását bővítik Kassán, köztük a magyar óvoda férőhelyeinek száma is emelkedik. Összesen mintegy 200-al több gyermeket tudnak majd elhelyezni ezekben az intézményekben.

Linda Šnajdárová, a Kassai Városi Hivatal szóvivője elmondta, az osztályokat az eddig kihasználatlan termekből alakítja ki a város. „Erre az integrált regionális operációs programból lesz pénzforrás. Jelenleg a tervdokumentáción dolgoznak, amely kétkörös elbírálási folyamaton megy keresztül, és 2017 első felében fejeződne be” – fejtette ki.

A város a pályázattal a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumhoz fordult, több mint 2 millió eurós támogatást remél.  A négy óvoda közül a Žižka utcában levő magyar óvodára 300 ezer euró jutna, hogy felújítsanak egy kihasználatlan épületet a Turgenev utcában.

Harangozó Katalin, a Žižka utcai magyar óvoda igazgatója portálunknak elmondta, az említett épület a város tulajdonában van, amit az óvoda használatba kapott meghatározatlan időre. „Eredetileg is óvodának épült. Óriási terekkel, hálószobával, játszószobával, külön étkezdével rendelkezik, de felújításra szorul” – mutatott rá az igazgató.

Egy 2015-ben meghozott egészségügyi rendelet értelmében a magyar óvodának csökkenteni kellett a befogadóképességét. Ugyanis ha a csoportszoba betölti a játszószoba és hálószoba funkcióját is, egy gyermekre 4 négyzetméternyi helyre van szükség. Ezt a magyar óvoda épületében nem tudták biztosítani, így egy osztálynyi létszámú gyermeket vesztettek.

„Jelenleg 44 fő a kapacitásunk, plusz az a 10 százalék, amit a rendelet engedélyez, tehát 49 gyerek látogathatja óvodánkat” – közölte Harangozó Katalin.

Nagyon sok magyar szülő kényszerült szlovák óvodában elhelyezni gyermekeit. Ezt tette Szitás Nagy Ildikó kassai anyuka is, akinek ikergyermekei egy helyi szlovák óvodát látogatnak. „Négy és fél éves ikerlányok édesanyja vagyok, sajnos, nem kerültünk be a magyar óvodába. Nagyon sajnáltam akkor is, amikor először jelentkeztünk, a kiscsoportba, akkor sem kerültünk be helyszűke miatt. Mindenesetre örülök annak, hogy bővítés történik majd a magyar óvodában, mivel magyar nemzetiségűek vagyunk, magyarok a gyerekek, úgyhogy csakis magyar környezetben tudom elképzelni a továbbtanulásukat. Most, hogy már nagycsoportosok, előkészítőbe mennek, mindenképpen szeretném, hogy bekerüljenek magyar óvodába és magyar közösségben legyenek” – mondta Szitás Nagy Ildikó.

Mivel a Žižka utcai magyar óvoda épülete műemlékvédelem alatt áll, nem lehet építészetileg bővíteni. Ezért kihelyezett munkahely formájában oldják meg a férőhelyek bővítését. Ehhez a jogalanyiságot is meg kellett szereznie az óvodának.

„Sikerült épületet találnunk a Turgenev utca 38-as szám alatt, ahol egy működő óvoda van, négypavilonos, de a negyedik pavilon üresen áll. Mivel közel van a Žižka utcai magyar tanítási nyelvű óvodához, ugyanígy az alapiskolához is, tulajdonképpen ez tűnt a legmegfelelőbb megoldásnak” – magyarázta Harangozó Katalin igazgató.

Kassa város támogatja a magyar óvoda ügyét. A kihelyezett épületben kétosztálynyi gyermeket tudnak majd elhelyezni, ami azt jelenti, hogy legalább 44 új óvodást tudnak fogadni, remélhetőleg már a következő iskolaévben.

0 HOZZÁSZÓLÁS