2020. július 31., 08:40

Bemutatkozott az ipolysági Jövőre zenekar

Közel egy éve már, hogy a Together és a Szóba’szó zenekarok – a Kingfishersszel közösen – közönség elé álltak Ipolyságon. A helyi fiatalokból álló két formáció azóta már eggyé olvadt össze. Az így létrejövő Jövőre zenekar bemutatkozó koncertjére 2020. július 25-én került sor a honti városban, de hamarosan Ipolybalogon és Kőkeszin is zenélnek majd.

Fotó: Jövőre

Podhorszky Márk (gitár) és Kuzma Dávid (basszusgitár) a versfeldolgozásokat előadó Szóba’szó, Moys Dominik (gitár) a magyar slágereket játszó Together tagjaként tűnt fel az Ipoly menti színpadokon, Szőllősi Zsolt (cajon) és Straňák Zoltán (ének) pedig mindkét formációban megfordult. Az utóbb említett fiatalember már tavaly nyáron felvetette az együttesek vegyítésének ötletét. Elmondása szerint – függetlenül attól, hogy különbözik a Together és a Szóba'szó stílusa – nagyon sok a közös pont a két banda között. Ma már biztosak benne, hogy jó döntésnek bizonyult a két zenekar összehozása, hiszen egy valóban erős csapat alakult így ki. Dalszövegekként Kukolík András és Mikulec Ami szövegeit használják fel, akik költeményeiket elsősorban nem azzal a szándékkal írják, hogy mindenképpen dalszöveg legyen belőlük.

A zenei pályájuk elején járó, tehetséges ipolysági és Ipolyság környéki fiatalok – Böjtös Natáliával kiegészülve – a július 25-i zenés esten sikerrel mutatkoztak be a hazai közönségnek.

Ahogy azt a zenekar basszusgitárosa is megfogalmazta, azzal a tapasztalattal hagyták el a színpadot, hogy az embereknek tetszik, amit csinálnak.

Kérdéseinkre a zenekar tagjai válaszoltak…

Hogyan kerültetek kapcsolatba a zenével?

Moys Dominik: Édesapámon keresztül ismerkedtem meg a zenével, legfőképpen a gitárral. Zeneiskolába öt évet jártam, majd néhány éves szünet után újra kezembe vettem a gitárt, s azóta le sem teszem.

Straňák Zoltán: Elemi harmadikba jártam, amikor anyukám beíratott a helyi zeneiskolába. Az elején eléggé vonakodtam, nem szerettem a szereplést, de az évek során ez átalakult. Jelenleg még a zeneiskola diákja vagyok, jövőre végzek a második fokozaton, klarinéton. Több zenekarban zenélek, amelyek mind más műfajt képviselnek. Az éneklést csak hobbi szinten űzöm-gyakorlom, de nagyon szeretem és élvezem.

Kuzma Dávid: Hét évig jártam zeneiskolába, billentyűztem, valami viszont nem hagyott nyugodni… Gimnáziumban jöttem rá, hogy nem az ember választja a hangszert, hanem a hangszer az embert. Rendeltem hát egy gitárt magamnak, s autodidakta módon történő tanulás után ide kerültem.

Podhorszky Márk: Mindig is szerettem volna gitározni; négy éve kikönyörögtem egyet karácsonyra, azóta játszom.

Szőllősi Zsolt: A zenekarunkból jó páran nem azon a hangszeren kezdtünk, ami mellett végül kikötöttünk. Én is így voltam ezzel. Az apukám beíratott egy magántanárhoz gitárra, talán másfél évet járhattam oda, de mindig is jobban vonzottak a dobok, mivel keresztapám dobos. Nagy lelkesedéssel jártam a koncertjeire. Hamarosan felhagytam a gitárral, s jelenleg a ritmust diktálom, amit kimondottan élvezek.

Milyen tervekkel vágtatok neki a közös alkotásnak?

Straňák Zoltán: Mindenképpen szerettünk volna saját dalokat írni, közösen alkotni. Az alkotásnak neki is vágtunk tavaly szeptemberben, dolgozgattunk a tél folyamán is, aztán jött a járvány, ami a zenekar életébe egy nagyon kedvező és építő időszakot hozott. Mivel mindannyian gimnazisták vagyunk, nem mindig tudtunk elegendő időt fordítani a munkára; ez az időszak ezt lehetővé tette. Megfogalmazódott egy önálló koncert ötlete is. Ez valósult meg a múlt szombaton. A további koncertek mellett a lemezkészítés is a terveink között szerepel, jelenleg mégis a saját dalok írása és önmagunk fejlesztése az elsődleges célunk.

Podhorszky Márk: Ősztől újra dalokat kezdünk írni, legalább hat új számot szeretnénk befejezni…

Kuzma Dávid: Nagyon sok zenekar abba a hibába esik, hogy egy idő után elhanyagolja a dolgokat. Mi ezt szeretnénk elkerülni, s elég időt szeretnénk szentelni a gyakorlásra és a fellépésekre.

Ki milyen feladatokat lát el a zenekarban?

Moys Dominik: Általában Márk és én írjuk a dalok alapjait. Márk inkább a melankolikus, lassú dalokat, míg én a pörgősebbeket. A zenekarban két gitár van, az egyik szólózik, a másik pedig kísér. Az utóbbi az én feladatom.

Kuzma Dávid: Én szoktam az ebédért menni…

Szőllősi Zsolt: Én pedig pozitív kisugárzásommal a próbák jó hangulatát tartom fenn…

Az ipolysági Szondy György Gimnáziumot látogató fiatal zenészek legközelebb augusztus 1-jén a Kiss Zenészek ipolybalogi lemezbemutató koncertjén tűnnek fel; de augusztus 15-én Kőkeszin is muzsikálnak majd.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.