Bécsi Ünnepi Hetek - 41 produkció 23 országból

2011. május 12., 14:10
BÉCS. "Ausztria legnagyobb kórusa" és az ORF Rádió Szimfonikus Zenekara lép fel a Bécsi Ünnepi Hetek idei rendezvénysorozatának pénteki megnyitóján.

Noha a fesztivál első előadását már csütörtökön megrendezik, az ünnepélyes megnyitót péntek este tartják. A nagyszabású ingyenes szabadtéri koncerten több kórus tagjai egyszerre állnak színpadra. "Ausztria legnagyobb kórusát" az Arnold Schönberg Kórus, a Grazi Ifjúsági Kórus és további három olyan énekkar alkotja, amelyeket egy több fordulós, nyilvános versenyben választottak ki.
A június 19-ig tartó művészeti fesztiválon 41 produkció mutatkozik be 23 országból. Az első, csütörtök esti előadás a +/- 0 című zenés színpadi darab ősbemutatója lesz. Ebben a programismertető szerint Christoph Marthaler svájci rendező "elfeledett emberek közé, elfeledett tájakra", Grönlandra kalauzolja a nézőket.

Szintén ősbemutató keretében állítja színpadra Bécsben Peter Sellars amerikai rendező A Desdemona-projekt (The Desdemona Project) című előadást. Az irodalmi Nobel-díjas írónő, Toni Morrison és Rokia Traoré dalszerző-énekesnő darabjának tárgya képzeletbeli párbeszéd Desdemona és a shakespeare-i hősnő fekete nevelőnője között.

Idén is a fesztivál vendége lesz Mundruczó Kornél. A magyar film- és színházi rendező 2009-ben A Frankenstein terv, 2010-ben A jég című produkciókkal vett részt a Bécsi Ünnepi Heteken. Idén Mundruczó a Nehéz istennek lenni című előadást rendezi az osztrák fővárosban. Az Arkagyij és Borisz Sztrugackij regénye alapján, Bíró Yvette-tel közösen színpadra állított darab permierje 2010-ben egy brüsszeli fesztiválon, a KunstenFestivalDesArts-on volt. A színmű több más nemzetközi fesztiválon is szerepelt, budapesti bemutatója májusban lesz a Trafó Kortárs Művészetek Háza szervezésében.

Giuseppe Verdi születésének kétszázadik évfordulójára (2013) készülve 2011-től három évadon át az olasz zeneszerző egy-egy operája is szerepel a Bécsi Ünnepi Hetek műsorán. A sorozat első darabjaként a Rigolettót láthatja a közönség, a fesztivál intendánsa, Luc Bondy rendezésében.

Kövesse facebook oldalunkat is!