Baranta vizsga Gömörpéterfalán

hirek.sk 2014. szeptember 23., 08:45
GÖMÖRPÉTERFALA. A gömörpéterfali Baranta völgyben tartotta fokozatvizsgáit a Felföldi Baranta Szövetség. Kopecsni Gábor, a szövetség elnöke a 7. fokozatra készült, amelynél 52 vizsgaszámból kellett megfelelően teljesítenie három nap alatt úgy, hogy az első nap nem aludhatott, a másodikon nem ehetett. A 10 fokozatból álló rendszerben eddig ezt a fokozatot a Baranta történetében még senki sem teljesítette.
Hosszú perceken keresztül próbálja legyőzni botbirkózásban egyik vizsgázó a másikat. Végül az erősebb, leleményesebb kerekedik felül. Az almáspusztai Baranta völgyre már sötétség borult, a vizsgázók azonban ebből mintha mit sem észlelnének. Ám a mérkőzések végén jól jön egy kis szusszanás. A megmérettetésnek azonban még koránt sincs vége. A mesemondás, a néptánc, a népi hangszerek megszólaltatása szintén részét képezik a teljesítendő feladatoknak. Ez viszont már felszabadultabb légkörben, a tűz körül zajlik. Lassan köd száll a völgyre, mindenki nyugovóra tér. Kivéve Kopecsni Gábort, aki, bár egész nap keményen küzdött, ezen az éjszakán nem aludhat.

„A mai napon az íjászat és a hajítófegyverek próbáiból, a küzdelmi vizsgaszámokból pedig kétfajta birkózáson vagyok túl. Úgyhogy most már kezdem érezni, hogy fáradok, de hát majd most lesz az igazi próbatétel, mert most nem alszok, holnap pedig nem eszek” – magyarázta Kopecsni Gábor, a Felföldi Baranta Szövetség elnöke.

A hosszú éjszaka után kakas kukorékolásra ébred a völgy. A vizsgázók nem késlekedve, rögvest belevágnak a küzdelmi számokba. Íjászat, célbadobás hajítóegyverekkel, botforgatás, karikásostorral való célzás, közelharci elemek, szablyahasználat, a vizsgán minden sorra kerül.

Ravasz László és Katyi Bálint két éve barantáznak. Jelenleg a második fokozat elvégzésére törekednek. Nekik egy nap alatt több mint 30 feladatot kellett teljesíteniük. „Szerintem a páros küzdelmek közül a birkózás, a botbirkózás az, ami az erőt legjobban kiveszi az emberből. Itt azért elég nagy tusakodások szoktak lenni, és nem mindig ér véget gyorsan a küzdelem” – mondta Ravasz László.

A barantában az egyes fokozatok azt mutatják, hogy az adott személy milyen mértékben birtokolja az ősei által ráhagyott harci örökséget. A legmagasabb fokozattal rendelkező egyénnek kötelessége az értékeket továbbadni, továbbfejleszteni és megőrizni. Kopecsni Gábor is erre törekszik. Korábban a nemzeti bajnokságon elért első helyezés pontszámaival megkapta a hetes fokozatot. Idén viszont az elvárt vizsgaanyagot is teljesíteni szerette volna. „Ez egyfajta ösztönzés egy tovább szintlépésre, a felkészülésre. A másik az pedig az, hogy a tanítványaimnak, a tisztelőimnek, a barátaimnak és egyáltalán a felvidéki magyarságnak példát mutassak” – fogalmazott.

A vizsga záró mozzanataként az Õsök terén megtartották a Szert, megtörtént a felövezés. A régi időkben az öv és az övön lévő díszítések jelentették a harcos társadalomban és a törzs harcosai sorában betöltött rangját. A Felföldi Baranta Szövetség öve teljesen egyedi. Az alapmotívuma a Szövetség jelképe, a rakamazi turulmadár, a csatok pedig a révkomáromi avar kori sírokból feltárt hiteles leletek másai.

A vizsgabizottság elnöke szerint mindhárom vizsgázó maximálisan teljesített. „A küzdelmi számokban végig ott voltam, így a saját bőrömön is tapasztaltam a felkészültségüket. Mondhatom, hogy tényleg mindenki a maximumot adta. Tehát mindenkinek sikerült is a vizsgája” – közölte Herczeg István, a vizsgabizottság elnöke, a Felföldi Baranta Szövetség alelnöke.

Három nap szinte megállás nélküli küzdelem várta a vizsgázókat, éhesen, kialvatlanul, de a boldogságtól ittasan. A kitűzött célt mindannyian teljesítették, így készülhetnek a következő fokozat megszerzésére.
0 HOZZÁSZÓLÁS