2022. június 3., 10:56

Az „összehegedült nemzet”

Június 4-én ünnepelné 76. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. A Hagyományok Háza és a Halmos Béla által alapított Hagyományok Háza Baráti Köre koncerttel tiszteleg a kiváló zenész emléke előtt. 

Halmos Béla

A Hagyományok Háza színházterme ad otthont Halmos Béla születésnapján, június 4-én az Összemuzsikálni a nemzetet  című emlékkoncertnek. Az elnevezés az emblematikus zenész ismert mondását idézi: „Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem.”

Halmos Béla sok évtizedes aktív tevékenysége során – mind folklórgyűjtőként, mind a városi revival mozgalom irányítójaként – fáradhatatlanul dolgozott a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért.

Sokrétű életművet hagyott maga után: a Sebő, majd a Kalamajka együttes prímása, a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Táncház Egyesület tiszteletbeli elnöke, az Országos Táncháztalálkozó elindítója, a Táncház Archívum megalapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik alapítója és tanára volt. 

A június 4-i emlékkoncerten adják át a Halmos Béla vándordíjat és a Halmos Béla emlékérmet.

A koncerten közreműködnek többek között Pál Lajos tanítványai, Szokolay Dongó Balázs, Bárdosi Ildikó és Molnár Miklós, a Muzsikás Együttes, a Vigad együttes, Filep Pali Márton és zenekara, a BorFolk zenekar és Manninger Katica, Sőregi Anna, a Fokos zenekar, valamint a vándordíj idei nyertese is zenekarával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.