2023. december 6., 17:22

Az a cappellák varázsa

Az emberi hang nemcsak a legősibb, hanem a legszebb hangszer is a világon. Mondják, hogy a legszebb harmóniákat az érzelmek kifejezése adja, és az érzelmeket közvetíteni az összes hangszer közül legjobban az emberi hang tudja.

Évi - pentatonix

Olvastam valahol, hogy a legtöbb olyan eszköznek, ami megpróbálja mesterségesen utánozni az emberi hangot, felismerhető a mesterségessége. Az énekhangok esetében ez különösen igaz, mert a hangunk a mi részünk, és ebben egészen biztosan különbözik a hangszerektől.

Mivel sokáig magam is énekeltem kórusban, nem csoda, hogy máig vonzódom az a cappella műfajához, ezért aztán mindig szívesen hallgatom egy-egy ilyen formáció dalait. Egyik kedvencem például a háromszoros Grammy-díjas öttagú Pentatonix, amely egyébként halmozza a sikereket, a lemezeiket ma már több tízmillióan vásárolják.

A dalaik igazán magával ragadóak, változatos, sokszínű muzsikát tudnak a torkukból elővarázsolni, az összes szólamot, ritmust megszólaltatva, a beatbox tehetségüknek köszönhetően meg sokszor szinte észre sem vesszük, hogy hangszer nélküli zenét produkálnak – pusztán a hangjukkal. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/48. számában.

 

 
 
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.