Aylen’s Fall: Lemezbemutató koncert Komáromban

2019. december 11., 17:10
ma7

A grunge él! Saját – angol és most először magyar nyelvű – szerzeményeiken túl Nirvana- és Alice in Chains-feldolgozások is elhangzottak a komáromi Aylen’s Fall legutóbbi, novemberi koncertjén.

A grunge zenét játszó Aylen’s Fall évek óta meghatározó szereplője a szlovákiai magyar könnyűzenének: az elmúlt években több alkalommal is felléptek a Gombaszögi Nyári Táborban, illetve szlovák és magyar zenei tehetségkutatókon is sikeresen szerepeltek. Az együttes most új albummal jelentkezett, a legújabb szerzeményeiket pedig lemezbemutató koncerten mutatták be november 16-án, a komáromi Révben.

A koncert előzenekaraként a Soundgarden Tribute lépett fel, és játszott két órát – mi mást, mint Soundgarden dalokat. Ezt a félig budapesti, félig veszprémi formációt a Soundgarden Superunknown című albuma nyomán Superuknowns-nak keresztelték el. Az együttes magas színvonalon adja vissza a világhírű seattle-i grunge banda dalait. Ami már csak azért is nagy teljesítmény, mert Soundgarden zenekar frontembere, Chris Cornell 50 évesen öngyilkos lett, így az együttest élőben már nem láthatjuk színpadon.

„Nem volt könnyű az előzenekar után színpadra lépni, ugyanis nagyon jó hangulatot teremtettek. Mindent megtettek, amit egy jó előzenekartól elvárna az ember” – mondta el a Superuknowns-ról Kaprálik Gyuri, az Aylen’s Fall énekese.

A komáromi grunge-együttes egy saját nótával indította a koncertet, amely szerepel a zenekar új albumán is és a Wrong Side Of Heaven címet viseli. A dal a szélesebb közönség számára is ismert lehet, hiszen koncertverzióban már leadta a Pátria rádió is.

A koncertet úgy építettük fel, hogy felváltva játszottunk régi dalokat, Nirvana- és Alice in Chains-feldolgozásokat, valamint az új albumunkról dalokat. Azért döntöttünk így, hogy egy ívet adjunk a koncertnek. Az új dalok ugyanis nem annyira pörgősek, és túlzottan visszavették volna a koncert tempóját, ha egymás után lejátsszuk őket”

– árulta el Kaprálik Gyuri.

Az énekes szerint a Rév közönsége jól fogadta az együttes legújabb szerzeményeit. „Örülünk, hogy az egész koncert alatt megvolt az összhang a zenekar és a közönség között. Jól reagáltak az átkötésekre is. Sőt, amitől kicsit tartottunk, jók voltak a visszajelzések a magyar nyelvű dalainkra is.”

Annak ötlete, hogy az Aylen’s Fall az angol nyelvű dalok után magyar nyelvű dalokkal is bővítené repertoárját, az együttesnek még egy korábbi koncertje után vetődött fel.

„Idén áprilisban a Révben volt egy telt házas koncertünk, mintegy négyszáz ember előtt játszottunk. A koncert után néhány rajongónk jelezte: nem próbálkoznánk-e meg magyar dalokat is bemutatni az új albumon. Az ötlet szöget ütött a fejünkbe, így a kérésnek eleget téve a kilenc és fél új dalból három magyar szöveggel készült el. Most élőben is lemérhettük, hogyan fogadja ezeket a közönségünk. Szerencsére jól sült el a dolog” – mesélte Kaprálik Gyuri.

Az Aylen’s Fall a lemezbemutató koncerten mintegy 150 ember előtt játszott. Ez komáromi szinten átlag feletti számnak számít, az együttes énekesében mégis maradt egy kis hiányérzet.

„Személy szerint az áprilisi koncertet követően nagyobb érdeklődésben reménykedtem, de úgy tűnik, a kortárs hazai zene nem vonz annyi embert, mint a világhírű zenekarok tribute feldolgozásai. Persze lehet az időzítésen is múlhatott: a koncertünk ugyanis egy időben volt a komáromi vásárral és a Harmónia díj kiosztásával is, amely szintén Komáromban került idén megrendezésre” – mondta el Kaprálik Gyuri.