2020. május 31., 14:31

A zenekarok most sem tétlenkednek

Nehéz napokat élnek meg a zenekarok, hiszen nincsenek rendezvények, ahol színpadra állhatnának, és nincs közönség, amelynek játszanának. A dunaszerdahelyi Night Ride bandára leginkább a hazai és külföldi feldolgozások jellemzőek, míg a somorjai Varkocs zenekar Hooligan Folk muzsikát játszik. Velük beszélgettünk a karanténról.

Mennyire változtatta meg a banda életét ez a helyzet?

Night Ride: A kialakult helyzetet természetesen mi is megsínylettük, hiszen az összes tavaszi bulink ugrott, de mi ebben is igyekeztünk megtalálni a pozitívumot.

Mivel tavaly elég mozgalmas évet zártunk, a kényszerpihenő kezdetben nem is tűnt oly nehéznek. A későbbiekben azonban rájöttünk, mennyire hiányzik a nyüzsgés és a zenélés.

Emellett az utóbbi időben néhány változáson is keresztülment a zenekar, például nemsokára új főhadiszállást, avagy próbatermet avatunk. A többi egyelőre titok! Annyi bizonyos, hogy tűkön ülve és megsokszorozott energiával várjuk, mikor térhetünk vissza a színpadra. Valahol le kell majd vezetni ezt a sok otthon ülést!

Varkocs: Lehetséges, hogy egyedül vagyunk ezzel, számunkra azonban nagyon jó és pozitív hatással van a karantén.

Zeneileg sokat újítottunk a hangzásunkon, új dalokat és új hangszereket készítettünk. Egy középkori hólyagdudán dolgoztunk, illetve dolgozunk, amely egészen sajátos hangzást fog adni a zenekarnak.

És ami a legfontosabb: visszataláltunk a természetbe, amely nagyon hiányzott már mindenkinek. A próbákat is igyekszünk a természetben megtartani. Úgy gondolom, párszor többet ad a lelkünknek egy örömmuzsika a Duna-parton, mint színpadon állni és pózolni a közönségnek.

Milyen feltételek mellett gyakoroltok, ha gyakorolhattok? Össze tudtok járni?

NR.: Mikor a járvány elkezdődött, nem számítottunk rá, hogy ilyen sokáig elhúzódik. Csak egy kis szünetként fogtuk fel az egészet, így az első két hétben nem is nagyon próbáltunk, legfeljebb ki-ki otthon gyakorolgatott, egyedül vagy párban.

Kezdetben próbálkoztunk az ötletelésnek olyan formájával, hogy mindenki felvette otthon a maga ötleteit, majd  elküldtük ezeket egymásnak. Azért ez nem volt az igazi.

Megnehezítette, illetve nehezíti jelenleg is a közös próbákat, hogy Toma, a basszusgitárosunk – aki jelenleg Pesten tanul – határon túl ragadt, szóval nem volt teljes a felállás.

Sokáig mégsem bírtuk ki a közös zenélés nélkül, úgyhogy az elérhető tagokkal igyekeztünk összejárni és gyakorolni a szigorításoknak megfelelően.

V.: Sokáig külön gyakoroltunk, mindenki otthon, de pár hét után elkezdtünk együtt próbálni, tudatosítva persze, hogy senki sem érintkezhet másokkal.

Sokan félreértelmezik a helyzetet, kijárni szabad, csak az emberekkel nem szabad kontaktust teremteni.

Mi, akiknek a Duna-part a második otthonunk, nem éreztünk semmiféle bezártságot, csak az emberekkel szüntettük meg a kapcsolatot. Ez persze az extrovertált kollégáknak nehezebben volt elviselhető.

A követőitek leginkább a közösségi oldalakon tudják tartani veletek a kapcsolatot. Mivel kedveskedtek nekik, amíg csak a képernyőn láthatnak benneteket?

NR.: Bár színpadra állni egyelőre nem tudunk, igyekszünk nem eltűnni a nyilvánosság elől. A Ti kértétek! elnevezésű projekt egy lusta vasárnap délután indult, Kika (az énekesünk), Máté (jómagam) és egy szintetizátor közreműködésével. Szerettünk volna egy picit kedvére tenni a követőinknek.

Mi lepődtünk meg leginkább azon, hogy bár mindössze 24 órát volt elérhető a felhívás, annyi kérést és dalt kaptunk, hogy elsőre nem tudtuk mindet teljesíteni.

Terveink szerint nemsokára egy újabb próbát szánunk majd arra, hogy ezekkel a kérésekkel foglalkozzunk, és szeretnénk folytatni a sorozatot.

V.: Tény, hogy sok embernek tetszünk, még nem beszélhetünk rajongótáborról, az talán csak mostanság kezd kialakulni.

Folyamatosan készítünk újabb klipeket, a dorombos népdalfeldogozások mellett saját dalunk is megjelent:

Levágok egy ökröt a körömpörköltötökhöz című dal, amelynek talán a címe is jelzi, hogy mi nem az a tipikus sablonos zenekar vagyunk. Nem szeretnénk mindenkinek megfelelni. Aki odafigyel a szövegvilágra, érzékelheti benne a társadalomkritikát, és az a bizonyos ökör nem biztos, hogy egy állatot szimbolizál.

Mivel készültök a következő fellépé-sekre? Mit gondoltok, mikor állhattok újra színpadra?

NR.: Sajnos, egyelőre nem tudjuk, mikor és hol lesz a következő fellépés.

Volt jó néhány, előre leegyezett bulink a nyárra, de jelenleg mindegyik „kutya vacsorája” üzemmódban van. Azt viszont megígérhetjük, hogy ha végre megint színpadra léphetünk, akkor minden tőlünk telhetőt megteszünk,

hogy mindenkit kárpótoljunk az elmaradt élményekért. Amúgy Night Ride-osan!

V.: A jövőben nagyon erős koncertekkel készülünk. Szeretnénk a stílusunkat, a Hooligan Folkot egyre több helyen megismertetni, mind a magyar, mind a szlovák közönséggel. Emellett több balkáni ország is meg volt célozva az idén, sajnos, a vírus miatt ezek is későbbre csúsztak. Talán már a jövő hónapban lesz koncertünk, de még várunk, és nem ígérünk előre semmit. Bizakodunk.    

Megjelent a Magyar7 2020/21. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.