2023. szeptember 9., 17:47

A zene szárnyán Bence Péter zongorajátékával Újvidéken

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem nagyon nagy mákom volt, hogy ott lehettem Bence Péter fiatal magyar zongoraművész koncertjén Újvidéken szeptember 7-én. Az újvidéki Mihail Pupin sugárút egy része le volt zárva, forgalomátirányítás volt érvényben, szabadtéri koncerthellyé változtatták a területet, ahol ülőhelyek százai várták a komolyzene-rajongók sokaságát.

Bence Péter
Fotó: Molnár Ilona

Időben érkezőként sikerült olyan ülőhelyet foglalni, ahonnan elég jó volt a rálátás a színpadra. Alig fél óra múlva a nézőtér háromnegyed része megtelt emberekkel. Bevallom még csak nem is sejtettem, hogy itt, a szomszédban, Magyarországon született és élő Bence Péter 2012-ben Debrecenben világrekordot döntött, amikor egy perc alatt Bösendorfer zongorán 765 hangot szólaltatott meg, mellyel a világ leggyorsabb zongoristája lett.

Bence Péter
Koncert előtt
Fotó:  Molnár Ilona

Zenei tehetsége már négyéves korában megmutatkozott, nem beszélve arról, hogy első zenei albumát 13 évesen jelentette meg a családja. Húszévesen önálló, kimagasló tehetségnek tartották. A klasszikus zene mellett a filmzenék érdekelték. A legnagyobb vágya teljesült, amikor 2010-2015-ben bekerült a bostoni Berklee College of Music-ra, ahol filmzeneszerzés és zongora szakon tanult ösztöndíjasként, valamint szponzori támogatással.

Bence Péter
Bence Péter-koncert
Fotó:  Molnár Ilona

Ezek után, amikor egyik szerzeményét eljátszotta, a zongoratanára közölte: nem tud mit tanítani nek, és kiment a teremből. Több mint tíz éve járja a világot és kápráztatja el művészi tehetségével az embereket. Szóval nem kétséges, az élethez szerencse is kell, de nem Bence Péternek, hanem akinek mákja volt, és hallhatta, hogy néhány perc ráhangolódás után játszani kezdett a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, amely sokunk örömére Leonard Bernstein filmzenéjéből vett részeket adott elő.

Bence Péter
A lelkes közönség
Fotó:  Molnár Ilona

Ezek után felcsendült John Williams Superman fődallama, melyre színre lépett és zongorázni kezdett Bence Péter zongoraművész, zeneszerző, zenei producer. Elhangzott többek között Harry Potterből Hedwig témája, John Williams Csillagok háborúja filmzenéjének főcímdala. Olyan neves előadók dalainak feldolgozásait hallhattuk, mint Michael Jackson Thrillere vagy a Bence Péter által átírt Bad zongoraverzióját, mely 2015. június 25-én került fel az internetre.

Akkor azt írta róla: Legalább olyan jó, mint az eredeti. Igaza lett, 17 milliós nézettséggel világhírnévre tett szert.

Az újvidéki közönség soraiban is elsöprő sikert aratott. Legalább ilyen nagy ovációval fogadták Queen feldolgozott Bohém rapszódia és Nyomás alatt című dalát is. Majd a híresebbnél híresebb filmzenék után saját szerzeményeit hallhatta a nagyérdemű közönség, mint Március 88, Illuminated, Éjféli állarcosbál továbbá Fibonacci Piece darabot.

Bence Péter
Koncertpillanat
Fotó:  Molnár Ilona

Az ifjú Bence Péter, hallatlanul tehetséges magyar művész zenei munkásságával, zongorajátékával világszerte a zongorajáték rajongók táborának sokaságát kápráztatja el.

Minden zeneimádónak kívánom, hogy legyen része olyan leírhatatlanul fantasztikus, magasságokba repítő zenei élményben, mint amilyenben Bence Péter újvidéki zongorakoncertjén levő közönségnek, sok ezer embernek része volt.

Zene szárnyán repültünk, repültem én is, akinek valóban szerencséje volt eljutni erre a nem mindennapi zongorakoncertre és hallani egy páratlanul élvezetes, csodálatos zenei produkciót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.