A Peter Lipa Band Ipolyságon

Kaszmán Zoltán 2019. július 28., 07:01

2019. július 27-én a szlovákiai jazz legendás alakja, Peter Lipa és 2007-ben alakult bandája adott koncertet az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

Az eperjesi születésű, jelenleg 76 esztendős Peter Lipa 57(!) éve muzsikál; a 80-as évektől az öreg kontinens legjobb jazz énekesei között tartják számon. Az 1976-tól megrendezésre kerülő Pozsonyi Jazznapok egyik ötletgazdájának zeneiségére többek között Ray Charles, Joe Cocker és Bobby McFerrin is hatott; utóbbival duettet énekelt egy pozsonyi koncerten.

Talán kevéssé ismert tény, hogy

a művész – magyar szülők gyermekeként – Peter Löwyként látta meg a napvilágot.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

Egyéves sem volt, amikor a zsidó származású édesapját, Löwy Miklóst elhurcolták, majd három hónapnyi fogság után Auschwitzba szállították. A koncentrációs tábor közelében egy bányában dolgozva betegedett meg, s a halál is ott érte.

A zenész gyermekkorának egy részét Tátralomnicban és Znióváralján töltötte. Édesanyja később újra férjhez ment, majd úgy döntött, hogy a Löwy helyett a Lipa nevet veszi fel. Ez idő tájt otthon is magyarul beszéltek, az évek során viszont magyar tudása némileg megkopott, ettől függetlenül a magyarok által lakott vidéken tartott fellépésein a mai napig szívesen konferálja fel magyarul a dalait. Nem történt ez másként az ipolysági koncerten sem;

hol szlovákul, hol pedig magyar nyelven szólította meg a korábbi zsinagógát teljesen megtöltő közönséget.

Képgalériánk:
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A jazzes, bluesos és swinges elemeket is tartalmazó muzsika Michal Šimko (basszusgitár), Michal Fedor (dob) és ifj. Peter Lipa (billentyűk) jóvoltából töltötte be a zsinagóga falait, külön kiemelendő viszont a szaxofonos Radovan Tariška produkciója, aki egészen rendkívüli teljesítményt nyújtva több pazar szólóval színesítette a másfél órás műsort.

Peter Lipa utoljára hat évvel ezelőtt állt ipolysági pódiumon, az viszont a mostani fellépésén is bebizonyosodott, hogy – a mögötte levő 76 év dacára – a muzsika iránti szenvedélye és lendülete az évek során sem kopott meg…
0 HOZZÁSZÓLÁS