2019. július 10., 10:45

A Franz Schubert Vegyeskar Lengyelországban

A zselízi Franz Schubert Vegyeskar 2019 júliusának első hétvégéjét Lengyelországban töltötte. Az énekkar tagjai felléptek a Nowy Targ-i templomban és a kluszkowcei nemzetközi kórusfesztiválon is.

Nemzetközi Kórusfesztivál
Médialapozó
Fotó: Stanisław Barnowski

A Horváth Géza és Horváth Diana által vezetett kórus elsősorban annak a Jozef Fábrynak köszönhette a meghívást, aki már 1996-ban szorgalmazta az azóta testvértelepülésekké váló Trstená és Zselíz kapcsolatainak szorosabbra fűzését. A zselízi vegyeskar örömmel fogadta el a meghívást, dacára annak, hogy különböző okokból kifolyólag nem tudtak teljes létszámban megjelenni.

A zselízi különítmény a Nowy Targ-i szállás elfoglalása után egy énekkari konferencián vett részt. A II. János Pál pápa tiszteletére szervezett rendezvény során a Franz Schubert Vegyeskar mellett fellépett a lugosi Ion Vidu Énekkar és a helyi Echo Gorczańskie Kórus is.

„Szombaton késő délutánig a gyönyörűséges Krakkóban kirándultunk. A város történelmi központjában spontán énekléssel szórakoztattuk magunkat és a járókelőket. Az este folyamán együtt vacsoráztunk a másik két kórussal. Grilleztünk, mulatoztunk, és még magyar nóták is felcsendültek” – árulta el a vegyeskar alapító karnagya, Horváth Géza.

Fotó:  Stanisław Barnowski

Vasárnap délelőtt Nowy Targban a kórus tagjai is részt vettek a szentmisén, ahol megcsodálták a helyi kórus karnagyának, Piotr Augustynnak a magával ragadó orgonajátékát, majd négy mű eléneklésével maguk is bemutatkoztak.

A karnagy a szertartás utáni kirándulásukról is beszámolt: „Délután megnéztük a történelmi magyar–lengyel határon található, a Dunajec folyó fölött magasodó várakat, Nedec és Csorsztin erődítményét, majd megérkeztünk a Kluszkowce nevű településre, aminek gyönyörű templomában mi is részesei voltunk az ott megszervezett háromórás nemzetközi kórusfesztiválnak.”

A fentiekben már megnevezett három kóruson kívül fellépett még a łąckoi Zew Gór Kórus, a Poręba Wielkáról érkező Gloria Dei Kórus, valamint a kluszkowcei kórus is. A zselízi Franz Schubert Vegyeskar közel félórás műsorral állt a színültig megtelt Szent Rafael Kalinowski templom közönsége elé.

Fotó:  Stanisław Barnowski

Jozef Fábry, aki maga is jelen volt a rendezvényen, a zselízi polgármesternek, Juhász Andrásnak írt levelében nagyrabecsülését fejezte ki a kórus munkássága kapcsán: „Polgármesterként büszke lehet arra, hogy olyan énekkar működik városukban, amely ennyire kiválóan képviseli önöket nemcsak a színpadon, hanem azon kívül is. Fantasztikus emberek alkotják a Horváth Géza által irányított Franz Schubert Vegyeskart.”

Nemzetközi Kórusfesztivál
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.