Felvidék is csatlakozott a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz

Nagy MIskó Ildikó 2019. március 20., 08:54

Johann Sebastian Bach március 21-i születésnapja táján a templomok és hangversenytermek mellett világszerte sok köztér és aluljáró is az ünnepelt mester felejthetetlen muzsikájától hangos. A nemzetközi programsorozatot Bach in the Subways címmel 2010-ben Dale Henderson New York-i csellista indította útjára.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Nívós koncert és előadás Komáromban

Magyarország a Bach Mindenkinek Fesztivállal 2015-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Annak szervezői idén már az egész Kárpát-medencében, így a Felvidéken is szerveznek programokat. Kedden este a komáromi Művészeti Alapiskola hangversenytermében az intézmény diákjai és pedagógusai, valamint a helyi Concordia Vegyeskar tagjai, Stubendek István karnagy vezényletével, nívós és ingyenes Bach-koncerttel szórakoztatták a hallgatóságot.

A rendezvény elején Czókoly Éva zenepedagógus köszöntötte a közönséget. A Concordia Vegyeskar ünnephez méltó dalos nyitánya után elmondta: a világot meghódított műsorfüzér célja, hogy az ingyenes koncerteknek köszönhetően a klasszikus zene valóban mindenkihez eljusson. A hangversenytermeken, templomokon és iskolákon kívül olyan szokatlan helyszíneken is, mint az aluljárók, metró- és vasútállomások, villamosok, kórházak, börtönök...

Cél: a klasszikus zene népszerűsítése

Az idén hivatalosan március 18-24. között, de valójában még több napig zajló 5. Bach Mindenkinek Fesztivál keretében, Magyarország határainkon belül és kívül mintegy háromezer szereplő Bach zenéjével szólít meg tízezreket. Annak fővédnöke Kásler Miklós professzor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, zenei védnöke Vásáry Tamás Kossuth- és Prima Primissima-díjas zongoraművész, karmester, a Nemzet Művésze, fesztiváligazgatója pedig Kovács Zalán László Artisjus-díjas tubaművész.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A diavetítéssel egybekötött komáromi előadásból azt is megtudtuk: a Bach in the Subways című nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson 2010-ben egy metróállomáson azzal a céllal indította útjára, hogy növelje a klasszikus zene iránti általános érdeklődést. 2011-ben két további művész csatlakozott hozzá. A muzsikusok azóta minden évben ilyentájt Bach zenéjét ajándékként adják át a közönségnek, ezáltal megkönnyítve belépésüket a klasszikus zene birodalmába.

Kassán, Nyitrán és Tornalján is felcsendülnek a Bach-művek

Míg 2015-ben, Bach születésének 330. évfordulóján Magyarországon csak 5 belvárosi helyszínen szólalt meg a mester muzsikája, a következő évtől a koncertszám szinte hihetetlen növekedése volt tapasztalható. E fesztivál a legnagyobb magyar ingyenes komolyzenei eseménysorozattá fejlődött. Tavaly már 33 településen több mint kétezer fellépő, köztük jópár Kossuth- és Liszt-díjas művész, valamint vezető hazai zenekar 33 magyar településen hozzávetőleg 300 programot tartott, amelyeket több mint 40 ezren ingyenesen élvezhettek. Idén pedig több mint 500 koncert van tervben, újdonságként immár a Kárpát-medence több magyarlakta helységében, így a felvidéki Komáromban, Kassán, Nyitrán és Tornalján is.

Az előadó röviden vázolta Bach (1685.3.21., Eisenach – 1750.7.28., Lipcse) életútját, méltatta zsenialitását. Érdekességként megemlítette, hogy a Bach család többgenerációs zenészdinasztia, s annak 1750-ban készített családfáját is bemutatta. Az ereklye eredeti példányát a Berlini Állami Könyvtárban őrzik. Végül megtudtuk: a magyarországi Papageno magazin e fesztivál alkalmából különszámot adott ki, amelyben a komáromi rendezvényt is beharangozták.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az idei Bach Mindenkinek Fesztivál nagykövetei: Gulyás Dénes Kossuth-díjas énekművész, valamint Kovács János Kossuth- és Prima Primissima-díjas karmester, s az utazó nagykövetek között foglal helyet Pitti Katalin Liszt-díjas énekművész, érdemes művész is. A hét során fellép többek között Medveczky Ádám Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas komáromi karmester, valamint Kamp Salamon Kossuth-díjas karnagy, a Magyar Bach társaság elnöke, továbbá a Debreceni Kodály Filharmónia, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Müncheni Rendőrzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. Bach-műveket tolmácsol Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész, Harcsa Veronika énekes, Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, Miklósa Erika Kossuth-díjas énekművész és Szirtes Edina Mókus hegedűművész, énekes is.

0 HOZZÁSZÓLÁS