2022. november 14., 19:21

A dal, amit a norvég szelek fújtak haza

A Norvégiában élő felvidéki származású Mágyel Dávid és a párkányi Jóvilágvan zenekar énekesének, Bokor Rékának a közös dala az Emlékszem rád a távolságot legyőzve született.

Emlékszem rád
Fotó: Jóvilágvan

Norvég szelek szülték: Dávid gyakran küldte el Rékának esti zongora improvizációit, inspirációként, amikor Réka a negyedik Jóvilágvan lemez megírásába fogott éppen. (Azóta elkészült, 2021 nyarán jelent meg A folyó balladái címmel.)

Az egyik ilyen improvizációra született meg az a szöveg, amely kisebb csiszolgatás után a galántai Gila stúdióban nyerte el végső formáját.

A low-budget, intim hangulatú videóklip Kovács Balázs munkája.

A dal még negyedik lemezünk előszeleként íródott 2019 februárjában, amikor kerestem a módját annak, hogyan is tudnék dalokat írni. Dávid zongorajátékát mindig örömmel hallgattam, megnyugtatott és elgondolkodtatott. Ha szomorú is, van benne egy erős optimizmus, egyfajta 'soha nem adom fel' érzés, a végén ki-kinyílik minden hang. Hát ilyesmiken gondolkodva képzeltem őt magam elé, mint a zongoristát, aki a billentyűk hangját gyöngyökké fűzi, mint egy nyakláncot.” - meséli Réka.

Dávid és Réka 18 évesen ismerkedtek meg, mikor Dávid épp azt fontolgatta, hogy zongorista szeretne lenni.

Röviddel ezután nyakába vette a nagyvilágot, Olaszországban és Spanyolországban élt, sőt, saját zongora tanítási módszert dolgozott ki - www.soundofemotions.com. Végül Norvégiában telepedett le, ahol SKAAR nevű zenekarával 2019-ben kiadták zseniális Feed me to the stars c. albumukat.

Emlékszem erre az időszakra. A fiatalkori emlékekre és 2019-re is, amikor szavak helyett zenén keresztül mondtam el Rékának, mi zajlik le bennem, vagy épp mi tart még ébren lefekvés előtt.

Réka hihetetlen volt, mert ahelyett hogy visszaírt volna, hogy "ez szép" vagy "köszi, hogy átküldted", a válaszát dalban kaptam meg.

Ritkán születik úgy egy dal, hogy az a legkevésbé sem készül megmutatni magát másoknak, így aztán az az intimitás, ami benne rejlik, teljesen őszinte. Ez a dal mégis itt van, csupán egy gombnyomásnyira, hogy behúzza a hallgatót a zárt ajtók mögé." - avat be Dávid.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.