37 éve ezen a napon mutatták be a legnépszerűbb magyar rockoperát

2020. augusztus 18., 18:38
Tóth Tünde

1983. augusztus 18. sokak életében meghatározó dátum, de Pelsőczy László, Varga Miklós, Berek Kati, Sára Bernadette,  Victor Máté, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Nagy Feró, Sebestyén Márta, Nyertes Zsuzsa és még sok más színész, énekes, táncos életében bizonyosan.

Fotó: fortepan

 

37 éve ezen a napon mutatták be ugyanis az egyik legnépszerűbb magyar rockoperát, melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, 1981-ben.

A királydombi ősbemutató nagy változást hozott: megtörte a kemény rockzenével és a pop műfajjal való, hagyományos színházi gyakorlat szerinti szembenállást és közelebb hozta egymáshoz a két műfajt, hiszen mindkét táborból szerepeltek a rockoperában színészek.

Az ősbemutatón a családi viszály történetét 120 000 néző figyelte: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

Szörényi Levente és Bródy János legendás művén generációk nőttek fel, slágereit minden nemzedék kívülről ismeri.

A mű mindenkori aktualitását mi sem tanúsítja jobban, mint az, hogy minden korban megállta a helyét, minden korszakban tudott újat mondani. A rendszerváltás után 1990-ben a Népstadionban rendezték és mutatták be újfent, ahol kamerás felvétel is készült. Ezek után átlépve Magyarország határait, szerte Európában bemutatásra került, mint például Németország, vagy Ausztria, de a Sevillai Expón láthatták elsőként külföldi nézők.

20 évvel az ősbemutató után Csíksomlyón láthatta a 350 ezer néző a darabot, amit a pünkösdszombati csíksomlyói búcsúk színhelyén, a két Somlyó hegye közötti nyeregben emelt Hármashalom oltárszínpadon vittek színre. A két főszerepre sikerült Varga Miklóst és Vikidál Gyulát visszacsábítani.

A rockopera kortárs verzióját Alföldi Róbert rendezte meg az ősbemutató 30. jubileumi évfordulójának tiszteletére. Az újragondolt változatot először 2013. augusztus 17-én mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Ez az előadás sajátos stílusa miatt nagy vihart kavart, de a hatalmas érdeklődésre tekintettel Szegeden 2013 augusztusában a szokásos kettő helyett három alkalommal adták elő.