2011. március 21., 09:39

30. születésnapjára készül a Bikini

BUDAPEST. Négy év után jelentkezett új stúdióalbummal a Bikini: az Elmúlt illúziók című anyag a jövőre 30 éves zenekar történetébe szervesen illeszkedő erőteljes rocklemez. Az együttes ma is aktív. Évente száz koncertet ad.
 "Az album üzenete egyértelmű: úgy ment el mellettünk a XX. század, hogy a hangzatos ígéretek nem valósultak meg, nem lett sem jobb élet, sem munka, sem béke, sem biztonság. A világ egy nagy mellébeszéléssé vált. A címadó dal szövege is ezt az állapotot festi le: a Nyugat a zsírjába fullad, a Kelet a nyomorúságába, gazdagnak szabad csak lenni, a szegénynek meg kell halni" - emelte ki Németh Alajos, a Bikini vezetője, dalszerzője, basszusgitárosa és producere az MTI-nek.
Az Elmúlt illúziók című dal szövegét Németh Alajos közösen jegyzi Nagy Feróval, aki sokáig a zenekar állandó szövegírója volt. Mint Németh elmondta, az alapötletet Nagy Feró már három éve leírta, és most együtt formálták a végleges változatot.
Kitért arra, hogy a megszülető zenék alapján - a lemez tíz dalából hetet ő, hármat Lukács Peta gitáros komponált - mindig megérzi, ki lehet a legalkalmasabb szövegíró; ezúttal Németh Lajos mellett kettőt hozott D. Nagy Lajos énekes és Jantyik Zsolt, a PG Csoport vezetője is.
A ős Bikini 1982-ben alakult, az első két, ma már a magyar rocktörténet alapművei között számon tartott lemezen (Hova lett..., XX. százai híradó) Nagy Feró volt a frontember, a zene leginkább punkos underground volt. Az akkori felállásból mára egyedül Németh Alajos maradt, 1985-ben D. Nagy Lajossal kezdődött a Bikini második, máig tartó időszaka, a sikerekben gazdag dallamos rockzene. A csapat eddigi története során 23 lemezt készített, a mostanit megelőző stúdióalbum Õrzöm a lángot címmel 2007-ben jelent meg.
"Van egy adag szomorúság az új dalokban, és bár nagy szavak, de talán az összefogás és a szeretet tudja előremozdítani a dolgokat. Az Elmúlt illúziók egyfajta segélykiáltásnak tekinthető, készítésénél az is cél volt, hogy a hangzás felidézze a nyolcvanas évek Bikinijének időszakát. Azt hiszem, sikerült" - fejtette ki Németh Alajos.
A témák olykor valóban visszakacsintanak a zenekar elmúlt évtizedeinek sikereire. A békevágyat kifejező Az őrtoronyból mintha a Nehéz a dolga című dalt idézné, Az utolsó pohár pedig a Ki visz hazát.
Az új Bikini CD mellé (kiadó: EMI) egy DVD-t is csomagoltak, amelyen a Zöld Pardonban tavaly nyáron adott koncerten rögzített öt szám látható-hallható, olyan slágerek, mint az Izzik a tavaszi délután, a Ne legyek áruló, a Mondd el, a Repülök, valamint a Közeli helyeken. A Bikini legközelebb megint csak a Zöld Pardonban lép fel, április 25-én.
A basszusgitáros megemlítette, hogy rengeteget klubkoncertet adtak az elmúlt években, sok kis helyen is játszottak, ami a közönségük egy új generációját "termelte ki", ugyanakkor a régi rajongók, a ma már negyvenesek-ötvenesek is rendszeresen ott vannak a bulikon.
"Évente mintegy száz koncertet adunk, idén is ott leszünk több fesztiválon, például az EFOTT-on, ami Szolnokon lesz" - fűzte hozzá Németh Alajos.
A zenekar - a már említettek mellett Mihalik Viktor dobon, Makovics Dénes szaxofonon, Bördén Szabolcs szintetizátoron játszik - a 30. születésnapot 2012-ben egy nagy Aréna-koncerttel tervezi megünnepelni, erre Nagy Ferót mindenképpen meghívják.
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.