2019. december 6., 16:13

Olvasni még mindig menő! - VIDEÓ

A könyvtárak – ahogy már a szóból is ered – a könyvek tárházát, a tudás legjavát rejtik magukban. Az emberek életük során rengeteg könyvvel ismerkednek meg, hiszen szakmabeli és elmét élesítő, de szórakoztató kötetekkel is összehozza őket a sors. Manapság már bármiről lehet olvasni, csak be kell menni a könyvtárba, ahol kölcsönözni lehet az érdekesebbnél érdekesebb könyveket, vagy be kell térni egy könyvesboltba, hogy megszerezzük azokat a darabokat, amelyek még hiányoznak az otthoni könyvespolcról. Erről is beszélünk a SzóBeszéd legújabb adásában. Nézze velünk!

Videó:  ma7

A könyvtáraknak régebben nagyobb szerepe volt, mint manapság. Akkoriban nem voltak online elérhetők a klasszikusok, nem ismertük a digitális könyvtárat és az e-olvasót. A világ olyan nagyot változott néhány év alatt, hogy lassan már az emberek elfelejtik, mi is az a kézbe fogható könyv. Már pedig ezt nem szabad hagyni, ugyanis a digitális világ nem teszi lehetővé, hogy érezzük az ujjaink között susogó lapokat, az antikváriumból vásárolt könyv régi, de kellemes illatát, és nem ámulhatunk el egy-egy régebbi darab borítóján, amelyen még a régi magyar írásstílus is megtalálható.

Azt kell tudatosítanunk, hogy a könyvek örök életűek, mert a technika – ha jól is működik – valamikor bemondhatja az unalmast, elromlik, megrongálódik, de egy kézzelfogható kötet, ha le is esik, nem romlik el, ugyanúgy fel lehet ütni egy tetszőleges oldalon, és olvasni lehet belőle.

Hol kell elkezdeni a könyvek szeretetére való nevelést? Talán a kisdiákoknál. Ha meséket olvasunk nekik, idővel rájönnek, hogy milyen jó meséket olvasni, aztán később rákapnak maguktól is. Ha együtt olvasunk velük, sokkal gyorsabban tanulnak meg folyékonyan olvasni, nem mellesleg szöveget érteni.

Erre akarnak rámutatni a könyvtárakban megtalálható programok, rendezvények, amelyek nemcsak gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is szólnak. Hallgassa meg kicsik és nagyok véleményét a témával kapcsolatosan a ma7 stábja jóvoltából. Nézze velünk a SzóBeszéd legújabb adását!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.