Zolcer János: A politika egy nagyon hazug tudomány, amit mondanak, annak az ellenkezője igaz - VIDEÓ

2021. március 6., 18:00
ma7

Március 2-án ünnepelte 90. születésnapját Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár. A politikus, aki a „peresztrojka” elindításával nagyban hozzájárult a szocialista keleti blokk felszámolásához, a történelem egyik legjelentősebb személyisége lett. Életművét és pályafutását a mai napig sokan elemzik, de közülük kevesen mondhatják el magukról, hogy a politikus a barátjuk is lett egyben. A Kávézó vendége, Zolcer János újságíró ezen kevesek egyike. Nézze velünk a beszélgetést.

Videó: ma7

A Kávézó műsora ez alkalommal a füleki stúdióból jelentkezik, ahol Zolcer János, felvidéki újságírót és producert Nagy Andrea kérdezte az utolsó szovjet pártfőtitkár életét feltáró könyvének érdekesebb fejezeteiről, valamint Mihail Gorbacsovhoz fűződő, 20 éve tartó barátságáról.  

A fiatalon Németországba emigrált és jelenleg Budapesten élő újságíró és filmproducer tíz évvel a rendszerváltás után egy sorozatba kezdett, amelyben azokat a politikusokat mutatta be, akik megváltoztatták az akkori világrendet. Ennek a sorozatnak a részeként kezdte feldolgozni Gorbacsov életét, majd 2020-ban kiadta a „Gorbacsov titkai – az ember, aki megváltoztatta a világot” című hibrid könyvét, amely számos különleges történetet tartalmaz, amelyekből az olvasó megtudhatja, milyen is volt a Nobel-békedíjas államfő.

A könyv írója elárulta, a Gorbacsovval és Bush-sal készített interjúk során egyedülálló módon látott bele a politika kulisszatitkaiba, és ahogy fogalmazott:

Sok mindent sikerült megtudnom a világról, sok mindent ebből el is tudtam árulni, de sok dolog van, amiről megkértek, hogy maradjon köztünk, és ehhez a mai napig tartom is magam.

A beszélgetésben olyan helyzetek is elhangzanak, amikor a már nyugdíjazott politikusok, az idősebb Bush és Gorbacsov egymással beszélgetve elemzik a korábbi időszak történéseit.  A könyv valójában

leleplezi azt a kort, a fiatalok is megtudhatják, mi történt azokban az években és mit éltek meg az ő szüleik.

- mondja a könyv szerzője.

A Kávézó stúdiójának vendége elmeséli saját életútját, valamint azt is, hogy hogyan lettek jó barátok Gorbacsovval. Maga a könyv, amely közel 700 oldalas, tele van QR-kódokkal, amelyek hivatkozásokat, korabeli videókat és Gorbacsov életének részleteibe nyújtanak betekintést, ennek részleteiről is sok érdekességet tudunk meg a beszélgetésből. Nézze velünk!

Kávézó