2022. április 23., 19:20

TáncPódium lesz vasárnap Tornalján

A Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gála következő fordulóját 2022. április 24-én, vasárnap rendezik meg Tornalján, a Tompa Mihály Városi Művelődési Központban.

Táncfórum - Táncpódium
Fotó: Táncfórum - Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete

A TáncPódium tornaljai fordulóján a Dobroda Zenekar biztosítja a talpalávalót, illetve egy négytagú szakmai zsűri fogja értékelni a látott produkciókat.

Fellépő együttesek: Kis Ilosvai GYNTE, Komárom TE, Ilosvai Aszú NTE, Rozmaring NTE, Bazsarózsák I HE, Rozmaringsarj GYNTE, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, Kincskereső GYNTE (Borostyán Néptáncműhely), Komócsa NTE, Kis Kelepők GYNTE, Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Borostyán Szenior NTE, Kelepelők GYNTE, Borostyán INTE + Borostyán NTE

A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete által meghirdetett kezdeményezés a szlovákiai magyar néptáncosok szakmai közösségében felmerült hiányt kívánja betölteni. A legkisebb tánccsoportoktól a legnagyobb műhelyekig mindenkinek lehetősége nyílik egy szakmai alapokon nyugvó, többfordulós minősítő rendezvényen megmutatnia magát.

A háromfordulós rendszernek hála a kisebb – esetleg kezdő – együttesek is szakmai visszaigazolást kapnak és fejlődési lehetőséghez jutnak jelentős, országos rendezvények keretein belül. A döntőt megelőző fordulók során az előzsűrizés célja kizárólag a mezőny feltérképezése. A minősítés nyilvános, azon az egyesületi tagságtól függetlenül minden szlovákiai magyar együttes részt vehet, mely vállalja a kiírás szerinti megmérettetést.

A minősítés célja:

– a területi minősítő fesztiválok megrendezésével lehetőséget teremtsen a néptáncegyüttesek minél szélesebb körének a szakmai zsűri előtt történő színpadi bemutatkozásához, egymás megismeréséhez és a szakmai megmérettetéshez

– szakmai tapasztalatcserét és értékelési fórumot biztosítson az együttesek számára

– ösztönözze a helyi tánc-, szokás- és népzenei hagyományok feltárását, színpadi bemutatását és azt, hogy a hagyományos közösségi alkalmak a mai kor eseményeihez, ünnepeihez igazodva újra élővé váljanak.

– hozzájáruljon a helyi közösségek erősítéséhez és a régiók közötti együttműködéshez.

A TáncPódium – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gáláján részt vevő együttesek az alábbi minősítési eredményeket érhetik el:

I. forduló:

- „RÉSZT VETT”

- „MINŐSÜLT EGYÜTTES”

II. forduló:

- „KIVÁLÓAN MINŐSÜLT EGYÜTTES”

III. forduló:

- „A 2021/22-es ÉV NÍVÓDÍJAS TÁNCEGYÜTTESE”

A rendezvény a Csoóri Sándor Alap, és a Martin György Néptáncszövetség jóvoltából valósul meg. A néptáncegyüttesek számára 10 órakor kezdődik a program a próbákkal és a színpad bejárásával. A minősítő gála első részére 12 órától, a másodikra 16 órától kerül sor, majd ezt követően lesz az értékelés, a tartalmas nap pedig este kilenc óráig tartó táncházzal zárul. A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.