2019. december 30., 18:42

Kisújfalu történetének újra kiadása

Mivel az első kiadás 500 példánya elfogyott a község képviselő-testülete úgy döntött, hogy a Bethlen Gábor Alapnál megpályázza e történeti munka második kiadását. A sikeres pályázat eredménye az új kiadás, amely 2019. novemberében látott napvilágot.

Kis Róbert, a falu korábbi polgármestere, a könyv szerzője az első kiadás előszavában írja, Kisújfalu életfája megsárgult leveleinek gyűjteménye ez a könyv.

Az I. fejezet általános leírása után a II. fejezetben bepillantást nyerhetünk a község területén talált régészeti leletekbe, és az ezekkel foglalkozó írásokba. A III. fejezet tárgyalja az írott kor emlékeit, a település elődjének tekintett Ösztövérfalva történetét. A IV. fejezt 1437-től, az első írásos említéstől foglalkozik Újfalu, majd 1601-től Kisújfalu történetével a Rákóczi-szabadságharcig. Az V. fejezet a XVIII. század drámai vallási történései mellett a község gazdasági megerősödését mutatja be levéltári anyag segítségével. Az utolsó VI. fejezet pedig az 1900-as évek szerteágazó dokumentumait tárja az olvasók elé.

A második kiadás előszavában Geri Valéria polgármester hangsúlyozza, fontos, hogy a község múltbeli történéseinek nyoma maradjon, hogy a történelem viszontagságai által megedzett családok, egyének és közösségek összetartása, helytállása, munkássága, tenni akarása példaként tovább élhessen.

A könyv változatlan tartalommal, de új köntösben – nagyobb méretben, új szerkesztésben – jelent meg. Az új szerkesztői-tördelői munka lehetővé tette a képek, az oklevél másolatok, levéltári dokumentumok és táblázatok könnyebb olvasását, szemléletesebb megjelenítését. A négy színes oldal hozzáadásával több térkép közlése vált lehetővé. A kiadvány kapható a községi hivatalban és a Varga Erzsébet Könyvtárban.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.