2022. január 29., 15:19

Csemadok Közművelődési Díjat kapott Mitro Csaba

Csemadok Közművelődési Díjjal ismerték el Mitro Csaba, az abaújszinai Rozmaring néptánccsoport vezetőjének több évtizedes munkáját.

Miro Csaba
Galéria
+3 kép a galériában

Mitro Csaba a Csemadok abaújszinai alapszervezetének vezetőségi tagja, több évtizede vezeti a Rozmaring Néptáncegyüttest. A tánccsoport 1950-ben alakult Abaújszinán, a Csemadok után a Felvidék legkorábban megalakult és azóta is működő népművészeti csoportja. A néptánccsoport nagy sikereket ért el, Mitro Csaba vezetése alatt szinte állandó szereplői voltak a zselízi és a gombaszögi országos rendezvényeknek, felléphettek a vichodnai (Východná) folklórfesztiválon is. Jártak Erdélyben, Szerbiában, Lengyelországban, Csehországban, illetve Magyarország számos településén. A díjazott jelentősen hozzájárult Abaújszina község, de az egész régió magyar nemzeti közösségének kulturális, szellemi gyarapodásához és megmaradásához.

Mivel a múlt hétvégi galántai Csemadok Gálán nem tudott részt venni, a neki ítélt Csemadok Közművelődési Díjat Szepsiben, a magyar kultúra napja alkalmából tartott emlékünnepségen vehette át.

2022-01-28 Magyar kultúra napja, Szepsi, ünnepség
Fotó:  Fábián Gergely

A rendezvény követően Mitro Csaba lapunknak elmondta, meglepetésként érte az elismerés, persze nagyon kellemes meglepetésként. A díjat nagy megtiszteltetésnek tartja, annak bizonyítékaként tekint rá, hogy mások is észrevették, a Rozmaring mekkora eredményeket ért el. Ezek mindegyikét fontosnak tartja, de egyiket sem emelné a többi fölé, mint mondta, a mai napig örül minden koreográfiának, egész estés műsornak, amelyet bemutathatnak.

Annak örülök a legjobban, hogy a Rozmaringon és a Csemadok alapszervezeten belül kiváló társaság jött létre, remek segítőim vannak, összefogás van. Ez a legnagyobb eredmény számomra”

– fogalmazott hozzátéve, rendkívül hálás feleségénék, aki állandó segítője a táncokban, koreográfiákban, a viseletek terén, mindenben, az első perctől a mai napig.

A díjazott olyan településen tevékenykedik, ahol a legutóbbi népszámlálás adatai szerint 10 százaléknál alacsonyabb a magyarok aránya. Az, hogy ennyien megmaradtak, Mitro Csaba szerint annak köszönhető, hogy van még jónéhány magyar család, amely összetart.

Ugyanúgy a Csemadok, mint a református egyház berkein belül. Ez a két szervezet tartja meg a magyarságot, a magyar szót”

- mondta.

2022-01-28 Magyar kultúra napja, Szepsi, ünnepség
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.