2020. január 29., 18:03

2020-ban Érsekújvár Szlovákia kulturális fővárosa

Tavaly Selmecbánya nyerte el a Kultúra városa címet, idén, 2020-ban Érsekújváré lett a megtiszteltetés, így egész évben remek programokat élvezhetnek majd az érdeklődők.

Érsekújvár kulturális főváros, Kor-Zár
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Varga Ildikó

A Lég(Új)Vár rendezvény ünnepélyes megnyitóját, melyet Nyílik a légvár címmel hirdettek meg, az érsekújvári császári-királyi lovardában rendezték január végén. Több mint 500 érdeklődő láthatta az est nyitóünnepségét; aki pedig nem tudott részt venni rajta, az élőben követhette a képernyők előtt az egészet.

Jozef Kovalčík, a Művészetet Támogató Alap tanácsának igazgatója és Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere méltatta a projektet az est folyamán.

A polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a háború során Érsekújvárban a legfontosabb gócpontokat lebombázták ugyan, de ennek ellenére még mindig találunk a városban egyedi és értékes emlékhelyeket, amelyekre az érsekújváriak büszkék lehetnek. ,,Közösen megépítjük a mi gyönyörű Lég(Új)várunkat!“ – hangzott el Klein Ottokár beszédében.

Az ünnepélyre ellátogatott Štefan Rozkopál, a szlovák köztársasági elnök irodavezetője, Milan Belica Nyitra megye elnöke, nem utolsó sorban a megyei és városi képviselők is vendégként tisztelték meg az eseményt.

A gálaműsor kétnyelvű (magyar, szlovák) műsorvezetéssel és jelnyelvi tolmács segítségével zajlott.

A műsor nagyon változatos volt, képviselte magát a tánc, a zene, az ének és a másság is. Roma, szlovák és magyar előadók, valamint mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő tehetségek is bátran színpadra álltak, hiszen mindenkinek teret kell kapnia a kibontakozásra.

Az előadás a Tambores ütősök szívdobogást imitáló ritmusdobolásával vette kezdetét. Fellépett az érsekújvári egyházi alapiskola női-és gyermekkórusa, Andrea Hurbanová vezetésével, valamint Madarász Veronika zongorakíséretével, továbbá a helyi Viva tánciskola és az Interklub Bratislava táncospárjai. Vendégelőadóként szerepeltek az osztravai Bílá holubice táncegyüttes integrált táncosai, Katarína Máliková és Mário Bihári, valamint az est fénypontjaként Pavol Hammel, akivel a közönség többször is együtt énekelt.

Érsekújvár kulturális főváros, Pavol Hammel
Fotó:  Varga Ildikó

Az érsekújvári zongoravirtuóz, Fekete Tamás ezen az estén nemcsak zongorajátékával, hanem énektudásával is elkápráztatta a nézőket. A Yuri Korec and Company tánccsoport, az ENTHEA kórus és vezetőjük Miroslava Valovičová, a Matičiarik folklórcsoport és népi zenekar (vezetőjük Peter Priman) is bemutatkozott a színpadon, de a közönség tapsolhatott a Művészeti Alapiskola mellett működő Amirath táncegyüttes fellépőinek is, Sandra Šáteková vezetésével, Eva Blaškovičová és Peter Palacka tangóharmonikásoknak. A zenekarok is képviselték magukat, fellépett a The Joint Venture és természetesen, mint magyar zenekar, a Kor-Zár is méltó helyet kapott az előadók között. További fellépők: Zuzana Hozlárová, Tatiana Kytková, Lukáš Slobodník és Rastislav Červený.

A megnyitó lezárásaképp minden fellépő együtt állt a színpadra, és közösen énekelték el John Lennon Imagine című számát, angol és szlovák nyelven. Már csak a magyar feldolgozás hiányzott, hiszen Érsekújvár még mindig kétnyelvű városként van nyilvántartva. Ám ez a kétnyelvűség nem teljesen látszott meg a programon. Bízzunk benne, hogy a 2020-as év alatt változni fog, és nyelvileg arányos, valamint minőségileg is értékes programmal találkozik majd minden érdeklődő.

A Kultúra városa projekt a Művészetet Támogató Alap programja, amelyet 2019-ben alapítottak, s amelynek idei nyertese Érsekújvár lett. A projekt célja a szlovákiai városok támogatása a kultúra hosszútávú fenntartható fejlődésében és annak közelebbé tétele a város lakói és látogatói számára. Nem utolsó sorban a projekt tervezői fontosnak tartják az önkormányzatok, a civil szektorok és az állami intézmények közti kölcsönös együttműködését is.
Érsekújvár kulturális főváros
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.