2020. november 15., 18:55

Vizit a világjárvány 2. hulláma alatt a Komáromi Jókai Színházban

Az újabb országos rendelet alapján november 16-tól ismét fogadhatják a közönséget hazai színházaink, amelyek nézőterei azonban csak félig telhetnek meg látogatókkal. Gál Tamástól, a Komáromi Jókai Színház színész-igazgatójától aktuális terveikről és a személyi változásokról érdeklődtünk.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A színtársulatukat is sújtó koronavírus-fertőzés és a szigorú előírások részletes enyhítése után mikortól játszanak ismét?

A következő nagyszínpadi bemutatónk, a Soproni Petőfi Színházzal közös Peer Gynt című Ibsen-produkció már korábban elkészült. Mivel azonban annak egyik főszereplője, Eperjes Károly szintén megfertőződött, ezért csak a tíznapos karanténidőszaka letelte után, kedden tudjuk meg, hogy mikor térhet vissza a színpadra. Ráadásul, a darab rendezője, Pataki András soproni színidirektor is covidos.

Ha Eperjes kolléga meggyógyul, akkor majd a felújító próbák a rendező úr nélkül vagy az ő online jelenlétében is megvalósulhatnak.

Az MTV több kamerával, három napig tartó forgatás során szeretné televíziós felvételen megörökíteni a produkciót, s e felvétel időpontja is a művész úr felgyógyulásától függ.

Vizit a világjárvány 2. hulláma alatt a Komáromi Jókai Színházban
Fotó: Bárány János

Közben elkezdődtek A mi osztályunk című darab próbái. Mikorra tervezik a bemutatóját?

Mivel a Tadeusz Slobodzianek-mű zeneszerzője vírusfertőzött lett, több szereplője volt covidos, a rendezője és két szereplője pedig Covid-gyanús volt, így ötször kellett leállítanunk a próbáit. Mindez rossz hatással volt a művészeinkre, s Czajlik József rendező úrral úgy döntöttönk, hogy inkább majd márciusban szánunk további négy hetet e produkció elkészítésére, s azt március végén mutatnánk be. Addig pedig elkezdenénk próbálni Szigeti József A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínművet, amikor annak rendezője, Eperjes Károly már eljöhet közénk.

Az évad elején az előző színházvezetéstől átvett Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés vígjátékot és a Hamlet című, saját stúdiószínpadi előadásunkat is bemutattuk.

Az utóbbi bérletes produkciót még jópár alkalommal szeretnénk színre vinni – ha lehetővé válik, akkor a diákságnak is.

Értesüléseink szerint a távoktatást is segíteni szeretnék egy online projekttel...

Valóban, a szlovák oktatási minisztérium anyagi támogatásával ez idő tájt egy online projektet is megvalósítunk, amely során 20 magyar költő és író műveit dolgozzuk fel. Természetesen, köztük felvidéki magyar alkotók is találhatók. Reméljük, hogy ekképp segíthetjük a magyar irodalom digitális oktatását, növelve a diákság távoktatás iránti kedvét.

Vizit a világjárvány 2. hulláma alatt a Komáromi Jókai Színházban
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az új helyzetben két új vezető szakembert szerződtettek. Kérem, dióhéjban mutassa be őket!

Miután a volt gazdasági igazgatónk, Banai Tóth Pál már a Komáromi Járási Hivatal elöljárójaként dolgozik, a helyére Zsiga Magdolna mérnököt, a lévai munkahivatal volt igazgatóját vettük fel. Ő a gazdasági kérdések kapcsán sokrétű szaktudással rendelkezik, s egyre jobban átlátja színházunk működését és anyagi helyzetét. A szerteágazó kapcsolatrendszere szintén az előnyére válik, így a Nyitrai Megyei Hivatal munkatársait is jól ismeri. Juhász Eszter pedig tapasztalt menedzserként a szervezési és marketing osztályunk élére került, miután az elődje, Fabó Mária a helyi Szinnyei József Könyvtár igazgatója lett. Őt nagyon sokan a hagyományos zselízi Országos Népművészeti Fesztivál igazgatójaként ismerhetik, de további nagyszabású rendezvények megvalósítása, illetve anyagi hátterének a bebiztosítása is fűződik a nevéhez. Nálunk a közönségszervezés és a pályázatírás a fő feladatköre.

Csütörtökön a Tiszti Pavilon dísztermében elkezdődött a színházuk és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ közös Ünnepváró című CD-jének a felvétele. Szóljon annak kulisszatitkairól!

Keszegh Béla polgármester ötlete nyomán Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke Kollár Zoltán magánvállalkozóval együtt pénzgyűjtést kezdeményezett az Ünnepváró című CD kiadására.

Nagyon örvendetes a gesztus, hogy e nehéz időszakban is odafigyelnek ránt. A lemezen majd több jeles színművész, énekes és zenész közreműködik: Lakatos Róbert, Kiss Szilvia, Dráfi Mátyás, Mokos Attila,Gál Tamás, Rák Viktória, Emmer Péter, Derzsi György, Farnbauer Péter, Zsapka Attila, Vadkerti Imre, Bertók István, Hanusz Zoltán, Csiba Júlia, Siposs Dávid, Iván András, a Beliczay vonósnégyes, Kuczman Ágnes és én. A CD zenei rendezője Lakatos Róbert brácsaművész-zeneszerző, szakmai koordinátora pedig Varga Emese dramaturg, december közepén jelenik meg, s annak értékesítéséről a munka oroszlánrészét vállaló VMK csapata gondoskodik. Az előzetesen befolyó összegből adják ki a CD-t, s az eladásából származó pénzt pedig majd megkapja e két intézmény. A megjelenést támogatók névsorát feltüntetik a CD belső borítóján. A limitált számban megjelenő CD-t megvásárolni vágyók a VMK gazdasági vezetőjénél, Katona Gábornál, a 0917 749 692 -es telefonszámon jelentkezhetnek.

Vizit a világjárvány 2. hulláma alatt a Komáromi Jókai Színházban
Fotó: Bárány János

A színházi munka tehát -- a zökkenők ellenére – a 68. évadban is folyik. Mit üzen a színházkedvelő olvasóinknak?

A nézőinktől azt kérjük, hogy a világjárvány idején se feledkezzenek meg rólunk, mi pedig amikor tudunk, visszatérünk a színpadra, hogy szórakoztassuk őket. Kultúra nélkül ugyanis lehet élni, de minek...

Megosztás
Címkék