2020. december 29., 14:25

Virtuális színházi programajánló

A koronavírus-járvány előidézte intézkedések miatt ugyan bezártak a kulturális intézmények, az érdeklődők azonban 2020 utolsó napjaiban sem maradnak zene és színház nélkül. A világhálónak, illetve a különböző streaming lehetőségeknek köszönhetően továbbra is részesei lehetnek egy-egy fellépésnek.

Fotó: ESzínház - korlátlanul, online

Az Örkény István Színház Csoda és Kósza című élő hangjátéka december 30-án 15 órai kezdettel lesz elérhető. A Csodáról és Kószáról, ezekről a gödöllői tanyán élő lovakról szóló előadást elsősorban gyermekeknek ajánlják. Mint megtudjuk, Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai nem akármilyen állatok; ha úgy tartja kedvük, elutaznak a Marsra, de előfordul, hogy pizzát sütnek a miniszternek.

Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában az örök párost teremti újra, akit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett”

– olvasható az előadás színlapjában. A Mácsai Pál rendezte előadásban mások mellett Debreczeny Csaba, Ficza István, Máthé Zsolt és Kerekes Viktória is feltűnik.

Szintén december 30-án tekinthető meg a Radnóti Színház színArany – balladákra és zenére hangolva című műsora. A Szilágyi Bálint által rendezett, 20 órakor kezdődő előadásban – a Zách Klára, a Bor vitéz, a Tetemre hívás, a Rozgonyiné, Az egri lány, a Szondi két apródja, a Rákócziné, az Ágnes asszony, az Éjféli párbaj, A honvéd özvegye, A kép-mutogató és a Híd-avatás című Arany-balladákat felelevenítve – emlékeznek és emlékeztetnek a magyar történelem egy-egy fontos eseményére:

Az előadás a nőket állítja középpontba. Olyan balladák kerültek bele az előadásba, amelyeknek főszereplője nő, vagy amiben az éppen mellékszereplőnek tűnő nő történetét érdemesnek tartottuk kiemelni. Az ő szempontjukból nézünk rá a magyar történelem kiragadott eseményeire.”

Az Arany-balladák Kováts Adélnak, Lovas Rozinak, Sodró Elizának és Józsa Bettinának köszönhetően elevenednek meg.

December 31-én 20 órától elérhetővé válik a Katona József Színház Lukáts Andor rendezte Portugál című előadása. Egressy Zoltán drámájában Pelsőczy Réka, Keresztes Tamás, Csuja Imre, Lengyel Ferenc, Bán János, Szirtes Ági és Jordán Adél is felbukkan. Ugyanekkor tekinthető meg Szőcs Artur rendezésében a Radnóti Színház legfrissebb bemutatója, a Csapodárok című olasz komédia is, ami – sok humorral és színészi virtuozitással – szintén jó szórakozást nyújthat.

Az itt felsorolt előadásokról, továbbá sok egyéb online programról az eSzínház honlapján, ide kattintva tudhat meg többet.

Az eSzínházat egy olyan alapítvány működteti, amelyet maguk a színházak hoztak létre és irányítanak. Sokszínűségre és igényességre törekedve, a színházakért és a színházkedvelőkért dolgozva minden bevételét az alkotók jogdíjaira és színházi projektekre fordítja.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.