2011. május 14., 12:48

Vidnyánszky Attila rendezései a franciaországi Passages fesztiválon

NANCY/METTZ. A Franciaországban zajló keleti országok színházi fesztiválján, a Passages-on vendégszerepel csütörtöktől május 20-ig a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata: a Három nővér és a Szarvassá változott fiú című előadást Vidnyánszky Attila rendezésében összesen hat alkalommal láthatja a francia közönség.

Az 1996-ban Charles Tordjman, a nancy-i színház akkori igazgatója által életre hívott fesztivál néhány év alatt Franciaország egyik legjelentősebb színházi találkozójává vált, amelyre közép- és kelet-európai, orosz, kínai és közép-ázsiai társulatok kapnak meghívást.

Az idei, május 7. és 21. közötti seregszemlén a Le Monde című napilap beharangozója szerint egyértelműen Ukrajnáé a főszerep, ahonnan Vlad Troickij rendezései az ukrán Dakh Kortárs Művészeti Központ társulatának előadásában és Vidnyánszky Attila főrendező magyar nyelvű társulata, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház kapott meghívást.

A legnagyobb várakozás a beregszászi társulat Három nővér című előadását előzi meg, amelyet csütörtökön Nancy-ban, 17-18-án pedig a metzi főtéren felállított sátorszínházban magyar nyelven, francia felirattal láthat a fesztiválközönség. Mindhárom előadásra elővételben elkelt minden jegy.

A Juhász Ferenc költői eposzából készült Szarvassá változott fiú című előadást Törőcsik Marival a főszerepben, valamint a debreceni Csokonai Színház társulatában is játszó Szűcs Nellivel, Trill Zsolttal, Kristán Attilával, Varga Józseffel, Tóth Lászlóval szombaton és vasárnap mutatják be Nancy-ban, május 20-án pedig Metz-ben.

Vidnyánszky Attila rendezése 2003-ban elnyerte a Bárka Színházi Fesztivál fődíját, a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiválja nagydíját, Trill Zsolt pedig a 2003-as gyulai Nyári Játékok Fesztiválján a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat. A ritkán játszott előadást a tavaly szeptemberi Gogolfest nevű rangos kijevi fesztiválra újította fel az idén Kossuth-díjat kapott rendező.

Juhász Ferenc 1955-ben írta A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című versét Bartók Béla Cantata profana című műve alapján, amely a kilenc csodaszarvasról szóló népi regét dolgozza fel.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.