2021. szeptember 18., 11:35

Vastaps a Háry János bemutatóján

A komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban augusztusban mutatták be Kodály Zoltán: Háry János című daljátékát Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész rendezésében. A premiernek nagy sikere volt, az őszi turné körül viszont a járványügyi helyzet miatt sok a bizonytalanság.

háry jános
Fotó: Benedek László

A Teátrum 20 éve járja a Felvidék falvait főként, de városait is. Céljuk minél többet tenni a magyarság megmaradásáért, valamint bemutatni azt, hogy kis színpadokon is lehet játszani nagyobb színpadi műveket, még operát is. A 20 esztendő alatt több mint 600 esti előadásuk volt, és számtalan zenés irodalmi műsort készítettek diákoknak és felnőtteknek. 

A két felvonásos daljátékkal tulajdonképpen a Teátrum Színházi Polgári Társulás megalakulásának 20. évfordulóját is megünnepelték. Ez az előadás egyben a Teátrum búcsú bemutató előadása.

A premiert Kodály Zoltán özvegye és hagyatékának örököse, Péczely Sarolta asszony, énekművész is megtekintette, valamint a bemutató előadást megtisztelte jelenlétével Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának főosztályvezetője, Tamássyné Bíró Magda, a Rákóczi Szövetség és a Mária Rádió képviseletében, valamint Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

A Teátrum saját szervezésben – az Egressy Béni Városi Művelődési Központ segítségével – hozta létre a nagyzenekarral kísért, sokszereplős, klasszikus stílusban megrendezett daljátékot.

háry jános
Fotó:  Benedek László

A főszerepet Pfeiferlik Tamás, tehetséges komáromi szólóénekes alakítja, az idős Háryt pedig Dráfi Mátyás színész-rendező, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja játssza a mintegy fele-fele arányban prózai szövegekből és dalokból álló darabban. A főszerepekben győri, budapesti és pozsonyi operaénekesek vettek részt. A kórusban a két Komárom kórustagjai énekelnek. A bemutatón közreműködött a bősi Aranykert tánccsoport, kísért a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál karnagy vezényletével. Az előadás színre vitelét a Magyar Kormány támogatta.

– Én tulajdonképpen nem is láttam az előadást, mert ugye fent vagyok a színpadon. Rendezőként megélni egy premiert, ugyanolyan drukk, sőt talán még erősebb is, mint színészként.

Amikor szerepet játszik az ember, csak saját magával, esetleg a partnerével van elfoglalva. De rendezőként az egész előadás az ő vállán nyugszik

– mesélte portálunknak Dráfi Mátyás, akinek régi vágya teljesült a Háry János c. örökzöld darab megrendezésével.

Mint elárulta, az előadáshoz szükséges szerzői jogokat, Bécsben az Universal Edition AG Wien ügynökséggel kellett engedélyeztetni. A Teátrumnak húsz előadásra van engedélye, így a társulat szeretne pályázni egy turnéra is, hogy több felvidéki helyszínre is eljuttathassa a darabot. A bizonytalan vírushelyzet szervezési nehézségeket okoz, mivel a beltéri nézőközönségre vonatkozó korlátozások miatt sok helyütt nem merik fogadni az előadást.

Egyelőre két konkrét helyszín és időpont van lekötve a daljáték további bemutatóit tekintve, ezek a következők: Fél – szeptember 19-én, valamint Dunaszerdahely – október 16-án. Dráfi Mátyás elmondása szerint Pozsonyban, Érsekújváron, Gútán, Párkányban, Gömörben és Kelet-Szlovákiában is szeretnék bemutatni a darabot. A színházkedvelők és a szerkesztőség nevében is reméljük, hogy ez hamarosan lehetővé válik!

Megjelent a Magyar7 2021/37. számában. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.