2021. október 29., 19:21

Valóra vált régi álom: szabadtéri színészmúzeum létesült Komáromban

Ünnepélyes keretek között október 29-én adták át a T. Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeumot a Semmelweis Ignác Egészségközpont melletti parkban. A Kisebbségi Kulturális Alap és szponzorok támogatásának köszönhetően 27 oszlopot állítottak fel, amelyek közül az ötletgazda válogatása alapján eddig 22 speciálisan megvilágított táblára került fel a már elhunyt, 1960-ig a MATESZ-hez szerződtetett színművészek fotója.

  Valóra vált régi álom: szabadtéri színészmúzeum létesült Komáromban
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Lőrincz Margit színművész volt az ötletgazda.

Szabó Csilla, a győztes „kultminoros“ pályázatot korábban benyújtó EVENT nonprofit szervezet elnöke egészségi okokból nem lehetett jelen a nagy érdeklődés övezte eseményen. A nevében Várady Kornélia elmondta:

Lőrincz Margit színművész volt az ötletgazda, és többen szívesen álltak a nagyszerű terve mellé.

Mivel a 12 ezer eurós pályázati támogatás kevésnek bizonyult a kivitelezéshez, szponzorok segítségét kérték, s az EVENT a szervezőmunkán kívül szintén anyagilag is támogatta a terv megvalósulását. Azt is elárulta, hogy a színházi archívumi fotók alapján készült vízálló képeken kívül két információs táblát is készíttettek Pozsonyban. Az egyiket a városi telken álló színészmúzeum bejáratához, a másikat pedig a Jókai Színház közeli épületéhez szánták.

  Valóra vált régi álom: szabadtéri színészmúzeum létesült Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Sokan megjelentek a várva várt eseményen.

Az 1994-ben nyugdíjba vonult Lőrincz Margit színművész, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja saját bevallása szerint immár

négy évtizede szorgalmazta, hogy emléket állítsanak a mennyei színtársulatba távozott, egykori kollégáinak.

Most felettébb boldog, hogy Szabó Csilla és Koczkás Andrea ügyvéd, illetve további erkölcsi-anyagi támogatók segítségével e nagy álma valóra vált. Hangsúlyozta: további anyagiak megszerzése esetén újabb táblákkal gyarapodhat az arcképcsarnok. Mint mondta: később e múzeumban a két fiatalon elhunyt tehetségnek, Holocsy Istvánnak és Benkő Gézának, valamint a nemrég távozott Takáts Emődnek és Gyurkovics Mihálynak, illetve másoknak is érdemes lenne majd emléket állítani. A beszéde végén a jelenlevőktől tapsot kért a hajdani kollégáinak, mert minden színész annak örül a legjobban.

  Valóra vált régi álom: szabadtéri színészmúzeum létesült Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az ünnepi műsor közreműködői.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere szerint is örvendetes, hogy a közelben nemrég felavatott Hunyadi János- és a korábban állított Petőfi-szobor után további értékkel gazdagodott az egyre hangulatosabb zöld oázis, amellyel szemközt, a Ráckertben játszótér és fitnesspark várja a családok apraját-nagyját. Ezentúl a közös sportolás, szórakozás kulturális időutazással is színesíthető...

Gál Tamás, a Jókai Színház Deszka- és Jászai Mari-díjas igazgató-színművésze mindkét mivoltában közreműködött a múzeumavató műsorban, amelyben Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész és Szabó Viktor színművész is fellépett.

Végül az egykori MATESZ-alapítók hozzátartozói és a később hozzájuk csatlakozott kollégáik a további megjelentek társaságában, örömittas nézelődés közben idézték fel a színházi emlékeiket.

A komáromi színtársulat egyébként jövőre ünnepli majd a megalakulásának 70. évfordulóját, s a tervezett eseménysorozat méltó előzöngéje volt a pénteki szabadtéri múzeumavató.

  Valóra vált régi álom: szabadtéri színészmúzeum létesült Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Turner Zsigmond alapító tag az utcán is szívesen tréfálkozott a komáromiakkal.
  Valóra vált régi álom: szabadtéri színészmúzeum létesült Komáromban
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.