2024. május 6., 08:16

Úri muri Komáromban

Mindig gondban vagyok, ha egy modern korba átemelt klasszikus darabot nézek meg. Nem tudom ugyanis, mennyire leszek képes elvonatkoztatni a látottaktól és azoktól az élményektől,  benyomásoktól, amelyeket az eredeti vagy korábbi feldolgozások, esetleg maga az alapul szolgáló könyv tett rám.

Éva - Úri muri
Fotó: Komáromi Jókai Színház

Így volt ez a Komáromi Jókai Színház március vége felé bemutatott Úri murijával is. Ez a darab, ahogy Móricz könyve is, az elbukásról szól.

Bár a darab első színre vitele a Vígszínházban a könyvtől eltérően happy enddel végződött, a darab korántsem csak a vidám mulatozásról szól, a vesztükbe rohanó emberek – a vesztébe rohanó dzsentri – dühödt tombolása ez, igazi dráma.

Akkor is, ha Móricz már másként látta a dzsentrit, mint Mikszáth: bírálja ugyan, de még nem temeti. A Bagó Bertalan rendezésében a múlt század kilencvenes éveibe átemelt történetből nekem egy kicsit hiányzott ez az egész darabot átható dráma.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/18. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.