2012. március 26., 14:43

Ünnepelnek a színházak

RÉVKOMÁROM, KASSA, TATABÁNYA, GYÕR, MISKOLC. A Színházi Világnapot 1962 óta tartják annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A társulatok különleges előadásokkal ünneplik ezt a napot.

Március 27-én a Komáromi Jókai Színházban a Tetemre hívás című előadás kerül színre a Vasmacska Stúdiószínpadon 14 órakor. Az összeállításban Arany János megzenésített balladáit és verseit adják elő Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató és zenész barátai, Farnbauer Péter, Kováts Marcell és Madarász András. A Tetemre hívással szerdán 11, majd 18 órakor Nagykaposon tájol a színház.

Holnaptól Thália nyomában címmel a Szabad Újság hetilappal közösen színházi vetélkedőt  indít a Jókai Színház – tudta meg portálunk.

A kassai Thália Színházban nem lesz előadás a Színházi világnapon. A tatabányai Jászai Mari Színházban a János vitéz című daljáték kerül színre, Pille Tamás rendezésében délután fél háromkor.

A Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán a Carmen című 3 felvonásos operát adják elő 17.00 órától, Káel Csaba rendezésében, a Kisfaludy teremben pedig a Hajmeresztő című krimikomédia kezdődik ugyanakkor. Az előadásra, melyet Görög László rendezett, minden jegy elkelt.

Meseelőadással, színházbejárással, zenés-teás évad-mesével várja az érdeklődőket kedden a Miskolci Nemzeti Színház. "A jeles napon tartjuk A dzsungel könyve 150. előadását, és ezen a napon látható újra a Legenda a lóról című zenés játék, valamint a Hat hét hat tánc című előadás" – olvasható a színház honlapján.

Az első Színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot. A Színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

 Idén, a színházak előadásai előtt felolvassák az amerikai John Malkovich által megfogalmazott üzenetet. „Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Azt kívánom, hogy segítsen elgondolkodni azon, mit is jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek. Azt kívánom, hogy győzzétek le a viszontagságokat, a cenzúrát, a szegénységet és a nihilizmust, melyekkel közületek sokaknak meg kell küzdeni. Tehetséggel és kérlelhetetlenül tanítsatok arra, hogy a maguk összetettségében értsük meg az emberi érzelmeket. Ez egy egész élet munkája, amelyet alázattal és kíváncsisággal valósítsatok meg. Kívánom, hogy tehetségetek legjavát adva – és ez is csak kivételes és rövid pillanatokban lehetséges – sikerrel fogalmazzátok meg a "hogyan éljünk?" alapvető kérdését. Így legyen!” – írja üzenetében John Malkoich.

John Malkovich mint ismeretes, Magyarországon tartózkodik. Tegnap, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Pokoli vígjáték című, különleges operabetétekkel tűzdelt előadást adta elő a budapesti Vígszínházban.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.