2024. április 27., 14:55

Újabb díjat kapott Bandor Éva, akinek a csillagát hétfőn leplezik le a komáromi Tátra mozinál

Volt kiknek szurkolnunk április 26-án este a szlovák közszolgálati tévé, az STV1  által közvetített Nap a hálóban díjátadó során. A Szlovák Televíziós és Filmakadémia ez alkalommal a 2023-as év legjobb hazai filmjeit és azok alkotóit díjazta. Örvendetes, hogy a jelöltek között Bandor Éva, Kerekes Vica és Mokos Attila színművész, valamint Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész és neje, Petrécs Anna színművész fia, Boráros Henrich látványtervező személyében ismét voltak a Felvidéken élő, illetve a Felvidékről származó magyarok.

 Újabb díjat kapott Bandor Éva, akinek a csillagát hétfőn leplezik le a komáromi Tátra mozinál
Bandor Éva anyaként a Hatalom című filmben
Fotó: ČSFD.sk

Az immár tizenharmadik alkalommal megtartott eseményen összesen 18 kategóriában hirdettek győztest. A filmek közül a legtöbb, egyformán 13 jelölést a Jonáš Karásek által rendezett Invalid című fekete komédia és a Mariana Čengel Solčanská által rendezett Szolgálólány (Slúžka) című történelmi dráma kapta, az utóbbiban a füleki származású Kerekes Vica is játszik. Végül a Karásek-mű lett  az év filmje, amely alkotói összesen nyolc díjat vehettek át.

A hazai magyar jelöltek közül Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművész Prikler Mátyás rendező Hatalom (Moc) című filmjében az anya megformálásáért vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. Azt jelképesen a gyermekeiket, a bátor oknyomozó újságíró Jánt és menyasszonyát, Martinát a 2018. február 21-i brutális gyilkosság során elvesztett két édesanyának, Jana Kuciakovának és Zlatica Kušnírovának ajánlotta. A megérdemelt díja átvételekor, anyaként is mélyen átérezve a tragédiát, hangsúlyozta: "Nem tudok rosszabbat elképzelni annál, mint amikor egy szülőnek el kell temetnie a gyermekét...“.

Bizonyára az olvasóink közül is már sokan látták a 2023. január 18-án bemutatott, és a hazai mozikban nagy érdeklődés közepette vetített, illetve a televízió által is sugárzott Hatalom című szlovák–magyar–cseh politikai thrillert, ami egy hegyi falu tizennyolc éves lakosának halálát okozó vadászbalesetről és annak megdöbbentő következményeiről szól. Mivel az eseményen egy magas rangú politikus is részt vett, az üggyel a szlovák titkosszolgálatnak kellett foglalkoznia. Eltitkolva a valódi gyilkos kilétét, s helyette találni valakit, aki hajlandó magára vállalni annak szerepét, mert a hatalom urai a céljuk elérése érdekében bármire képesek, bármit megtehetnek... A 88 perces torokszorító filmben az áldozat szüleit Bandor Éva és Mokos Attila alakítja, a további magyar szereplői: Hajdu Szabolcs és Kormos Mihály.

Bandor Éva újabb sikeréhez az olvasóink nevében is gratulálunk, egyúttal minden érdeklődő figyelmét felhívjuk egy április 29-i komáromi eseményre. A Komáromi Napok keretében ugyanis hétfőn 17 órától a helyi Tátra mozi előtt leleplezik a csillagát.  Ahogy azt már korábban megírtuk: a városi önkormányzat a legutóbbi ülésén eldöntötte: a Komáromi Jókai Színház vezetésétől érkezett egyetlen jelölés alapján az első filmes hölgy csillaga is helyet kap Ivan Reiter világhírű rendező, valamint a két jeles színművész, Kaszás Attila és Mokos Attila csillaga mellett. Majd fél hattól bárki ingyen megnézheti azt a Deti című filmet, amely a 2015-ös évi pekingi filmfesztiválon 3 díjban részesült, Bandor Éva pedig onnan is a legjobb női mellékszereplő díjával térhetett haza.         

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.