2019. szeptember 9., 17:45

Új darabot próbál a Boráros Imre Színház

Az elmúlt hétvégén a komáromi Csemadok-székházban megkezdődtek a Boráros Imre Színház Istennel a hazáért és a szabadságért! című egyfelvonásos drámájának a próbái. A II. Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmából, a Boráros Imre Kossuth-díjas színművész felkérésére írt Fülöp Antal-darab kulisszatitkairól az ötletgazda tájékoztatta portálunkat.

Rákóczi-próba
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Boráros Imre Színház

Az Országgyűlés 2018 novemberében nyilvánította a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé. Az idei év ugyanis az erdélyi fejedelem születésének 343. és erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója.

Meleg Vilmos, nagyváradi igazgató rendezi az egyfelvonásost

„A magyarság szabadságszeretetének ékes bizonyítéka, hogy történelmünk leghosszabb, vagyis az 1703 és 1711 között tartó szabadságharcában példamutatóan kiállt a nemzeti függetlenségért. A küzdelmet vezető II. Rákóczi Ferenc pedig a magyar szabadságharc jelképévé vált. Fontosnak tartjuk, hogy e jelentős emlékévben mi is megtegyük mindazt, amit dicső ősök örököseiként, a történelem színpadán, „Cum Deo pro patria et libertate! - Istennel a hazáért és a szabadságért!” meg kell cselekednünk. Ezért felkértem Fülöp Antal Madách- és nívódíjas, komáromi írót arra, hogy e témában írjon egyfelvonásos drámát a Boráros Imre Színház számára. Szívesen tett eleget a kérésemnek, s megszületett az Istennel a hazáért című műve, melynek nagyon szép a nyelvezete és közérthető a mondanivalója“ – mondta el jeles aktorunk.

A Kultminor anyagi támogatásának köszönhetően valósulhat meg e terv. Az elmúlt hétvégén a szerző, valamint Meleg Vilmos színművész-rendező, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója és nem utolsó sorban a szereplők jelenlétében megkezdődtek a produkció olvasópróbái.

Fotó:  Boráros Imre Színház

„Régi jó ismerősünk, Meleg Vilmos nagyon felkészülten, az előadás egyes szituációit alaposan átgondolva, a darabba párbeszédeket beiktatva, érkezett a szombati és vasárnapi próbákra. Felidézte számunkra azokat a színházi éveket, amikor hozzá hasonló nagyszerű rendezőkkel dolgoztunk együtt. Ráadásul a díszletet is megtervezte. A téma hozzá azért is nagyon közelálló, mert korábban szerepelt a Páskándi Géza által írt és Koltay Gábor által rendezett A hazáért és a szabadságért című előadásban, amelyet a Nagyváradi Szigligeti Színház mutatott be“ - tudtuk meg.

Fohásszal zárul a két idősíkban játszódó történet

Az új darabban II. Rákóczi Ferencet Boráros Imre, a szívéhez közelálló Elżbieta Sieniawska lengyel grófnőt Petrécs Anna, gróf Bercsényi Miklós kuruc főgenerálist Meleg Vilmos alakítja, akinek a hangján szólal meg Mikes Kelemen is. Szárnysegédként, illetve inasként pedig Borsó Ákos szerepel a darabban. A tervek szerint a december közepére tervezett, komáromi bemutató során majd kosztümös előadást láthatunk.

E történet azzal kezdődik, hogy II. Rákóczi Ferenc Lengyelországba menekül, s többedmagával együtt ott dönti el, hogy szabadságharcot fognak vívni. A teljes állami függetlenséget kívánták visszaszerezni a Habsburg-birodalomtól. Egy beiktatott zenei átmenet után már a szabadságharc bukása utáni időszakba csöppenünk, amikor a száműzetése előtt búcsút vesz Bercsényi Miklóstól. Ki-kit másfelé visz tovább az útja. Egyikük sem volt hajlandó megtagadni a saját elveit – hűségesküt tenni az ellenségnek, s a szatmári béke után elfogadni a közkegyelmet. A felváltva két idősíkban játszódó, majd a szabadságharc leverése utáni korban egy szép fohásszal záruló előadásban Mikes Kelemen törökországi leveleiből és a Bibliából is idézünk. Apagyi László barátunk pedig változatos zenei betétekkel járul hozzá a korabeli hangulat megteremtéséhez: Liszt, Berlioz és Chopin műveinek részletein kívül tárogatódallamok erősítik a mondanivalót“ - árulta el a színházalapító.
Manapság is nagyon időszerű a mű mondanivalója

Fülöp Antal író az első próbán örömmel nyugtázta, hogy mennyire alaposak a rendezői elképzelések. Úgy véli, hogy darabja üzenete közérthető lesz, erősítve a szándékot, hogy Rákóczi a magyarság körében tiszta lelkű, nemzetét felettébb szerető és becsületes vezetőként éljen tovább, hiszen végig kitartott a magyar függetlenség ügye mellett. Helytállásával korunk csúcspolitikusainak is jó példával szolgál.

„Amikor a fejedelem az orosz cár segítségét kérte, azt a választ kapta, hogy az európai politikai konstelláció nem kedvez a magyar szabadságharc újrakezdésének, illetve támogatásának. Tehát a hatalmasok a magyar nemzethez Rákóczi idejében is ugyanolyan mostohán viszonyultak, mint azt az Európai Unió egyes vezetői napjainkban teszik. Emiatt az általunk bemutatandó történet manapság is nagyon időszerű“ - zárta tájékoztatását Boráros Imre. Bízik abban, hogy a későbbiekben a Rákóczi Szövetség is besegít az új produkciójuk további játékhelyeinek biztosításába.

Rákóczi-próba
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.