2022. szeptember 6., 19:19

Új darabbal állt elő a Trepp független színházi platform

A Pozsonyi Színművészeti Főiskola hallgatóiból álló Trepp nevű független színházi platform új darabbal állt elő. Az Oly korban éltem én című, elsősorban középiskolás korosztálynak készült osztálytermi előadást Romankovics Edit írta és Sereglei András Bandó rendezte.

Trepp
Trepp
Fotó: Kiss Gábor Gibbó
A Trepp egy független színházi platform, amelynek alapító tagjai a Pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar ajkú hallgatói (Csikmák Katalin, Hostomský Fanni, Katona Eszter, Hégli Bence, Melecsky Kristóf és Szebellai Dániel). Céljuk egy olyan színházi közeg kialakítása, ahol az alkotók szabadon kísérletezhetnek magas fokú művészi élményt garantálva, minél szélesebb közönség művészeti igényeinek kielégítésére. Kiemelt szándékuk továbbá a szlovák és a magyar színházi szcéna közeledésének segítése és összekapcsolása – utóbbi törekvésüket támasztja alá az a tervük, hogy a magyar nyelvű előadásokat szlovák felirattal tűznék műsorra, és fordítva.

Az új előadással kapcsolatban a Trepp egyik tagját, Szebellai Dánielt kérdeztük:

Mire számíthatnak azok, akik megtekintik az Oly korban éltem én című előadást?

Az Oly korban éltem én című előadás egy osztálytermi előadás, amely elsősorban középiskolás diákoknak készült, de remélhetőleg lehetőség nyílik itt-ott felnőtt érdeklődőknek is játszani. Fontos, hogy a tantermi előadások egy már meglévő, összeszokott közösségnek készülnek, tehát ez a műfaj nem igazán alkalmas nagy közönség előtti bemutatásra; persze ez nem kizárt, viszont a nézőszám ilyenkor limitált.

Miről szól a darab?

A történet szerint egy oktatási szakértő érkezik a minisztériumból, és új tanterv bevezetéséről beszél, amely gyorsan és hatékonyan reagál a közeljövő kihívásaira. A változások alapjaiban forgatnák fel a hagyományos iskolai kereteket. Azt próbáljuk körbejárni, hogy mire való az iskola, milyen kihívások várnak a felnövekvő generációkra, de egyáltalán ránk, felnőttekre is. Külön öröm lenne, ha tanári karoknak, esetleg szülőknek is játszani tudnánk…

Milyen volt a darab próbafolyamata?

Három szakaszban próbáltunk. Volt két ismerkedős nap, online, ahol próbáltuk meghatározni, hogy miről is készítünk előadást. A másik két szakasz már próbákkal telt. Mivel mi színésznek tanultunk, folyamatosan nagy hangsúlyt fektetett Sereglei András rendező, drámatanár és Romankovics Edit, hogy felkészítsenek bennünket azokra a kihívásokra, amik a diákokkal való interakcióba lépésnél jól jöhetnek.

Az előadásnak vannak interaktív elemei?

Igen, a tantermi előadás egy vállfaja a színházi nevelési előadásoknak, amelyek mind arra épülnek, hogy a diákok és a játszók közösen gondolkozzanak, vitázzanak, mélyebbről közelítsék meg a történet problematikáját. Ebben az előadásban is több interaktív rész van, az egyik legfontosabb a vitaszínház, ami során a diákok a jelenetekből fakadó konkrét kérdések mentén vitatják meg álláspontjaikat, kifejtik véleményüket. Tehát jelen esetben nem szerepelni hívjuk a diákokat, hanem a történetből kilépve próbáljuk feldolgozni a látottakat és hallottakat.

Miért éppen ez a Radnóti-szövegrészlet lett a cím?

Az előadásban elhangzik a Töredék című vers Radnótitól. Egyszer az eredeti és egyszer egy átirat, amely a jelen korra reflektál. A vers az Oly korban éltem én sorral kezdődik, amivel a költő eltávolodik attól a kortól, amelyben ő él, és felülről próbálja megvizsgálni azt. A darab írója, Romankovics Edit a jelenre, illetve a közeljövőre szintén szélesebb perspektívából tekint. A vers még talán azért is fontos, mert az előadásban az a kérdés is felvetődik, hogy vajon milyen tudásra lesz szüksége tíz év múlva egy embernek, s hogy milyen szerepet tölt majd be életünkben a művészet, szükség lesz-e rá egyáltalán?

Az elkövetkező időszakban hol lehet majd látni a darabot?

A bemutató szeptember 6-án a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban volt, a további előadások egyelőre szervezés alatt állnak. Szeretnénk elvinni minél több iskolába, és játszani a lehető legtöbb osztálynak, úgyhogy ha valakit érdekel, akkor a trepptheater@gmail.com email címen kereshet bennünket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.