2024. június 25., 08:25

Tükörjáték – félig merészen „újratöltve”

Új bemutatóval jelentkezett az immár 45 éve működő Füleki Zsákszínház, amely egy francia avantgárd drámát, az 1947-ben írt A cselédek című darabot tűzte műsorra. Merész vállalkozás, félig merészen megoldva. A választás dicséretes, a bemutató alig fél házas közönsége – amelynek nagy része barátokból és ismerősökből tevődik össze – tisztességesen megtapsolja a játszókat, de mire azok rászánják magukat, hogy az előkészített virágcsokraikat átnyújtsák, addigra a tapsnak rég vége. Ez az előadáson túli jelenet a füleki előadás legerősebb pillanata.

füleki színház darabja
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Juhász Dósa János

Amikor 1979-ben a kassai Tháliából egészségi állapota miatt kimaradt Mázik István létrehozta barátaival a Zsákszínházat, és megrendezte a Ludas Matyi című rockoperát, elindult egy kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de máig tartó sikersorozat, számtalan hangos sikerrel (Csoda, Csirkefej, Fekete Péter), s olyan korszakos egyéniségekkel, mint Mede Gabriella, Nagy András, Mokány Csaba vagy a mostani darabban is szereplő Rózenfeld Ilona, aki nem véletlenül kap vastapsot, amikor egyetlen nagyjelenete végén élve távozik a színpadról.

De nemcsak a mozgalmas évek fogytak el, hanem a színpadra vágyó fiatalok is, az utóbbi években többnyire már csak egy-két szereplős darabokat sikerült bemutatni, s nem egyszer magának a rendezést is vállaló Mázik Istvánnak is be kellett ugrania egy-egy szerepbe (a kettő közül). Tegyük gyorsan hozzá, ez nem csak az ő hibája, sajnos, általános jelenség ez, a nagy vadkapitalista rohanásban a közösségek szétestek, megszűntek létezni. Nosztalgiával őrzök egy, a füleki Zsákszínháztól a kilencvenes évekből származó levelet, amelyet több mint húszan írtak alá. Ma már megismételhetetlen lenne... 

Mindezek ellenére merész vállalkozás volt elővenni Genet háromszemélyesét, amelyet profi társulatok is csak ritkán húznak elő, hisz szükségük van három remek színésznőre, akik a szerepükön belül is szerepet játszanak. Vagy színészre.  Bizarr módon A cselédeket 1997-ben a budapesti Radnóti Színházban először férfiakkal láttam Jeles András rendezésében. Akkoriban Bálint András, a Radnóti igazgatója szívesen vett elő modern, a hagyományos közönségízlésre ágyúkkal lövöldöző darabokat, ilyen volt Berkoff Görögje is Zsótér Sándor rendezésében Kulka Jánossal, Görög Lászlóval és Béres Ilonával, aki ebben a darabban kezdte színészi reneszánszát. S amíg a közönséget alaposan megosztotta a trágár szöveg, addig egy másik része egyfajta jóízű lázadásként tekintett a darabra.

A cselédekben Bálint és Kulka mellett Görög László is szerepet vállalt, de nekem nem tetszett Genet egykori botránydarabja, ahogy nem kedveltem meg pár évvel később a kassai Thália felvezetésében sem, amelyet egy fiatal vajdasági rendező, Michal Babiak vitt színre, de mégis örökre emlékezetes marad annak kisvárdai előadása. Az előadást ugyanis este tízre hirdették meg, de a szervezőknek a beregszásziak elfelejtettek szólni, hogy Miczkiewicz-előadásuk nem háromórás, hanem közel hatórás lesz.

Szerencsére abban az évben nem messze laktam a művelődési háztól, így párszor hazamentem ledőlni, majd vissza. Kiderült, nem maradtam le semmiről, legkevésbé A cselédekről. A szervezők közben azon vitáztak, mi legyen a kassaiak A cselédek című előadásával, amelyben Kövesdi Szabó Mária, Cs. Tóth Erzsébet és Tóth Éva játszott (aki jelenleg a füleki Művelődési Központ igazgatója). Mivel a társulatnak másnap máshol volt jelenése, úgy döntöttek, megkockáztatnak egy éjszakai előadást. Ez lett életem második éjszakai előadása. Pár évvel előtte a Bárkában láttam Csányi János Szentivánéji álom című legendás előadását, amely este tizenegykor kezdődött s reggel négy órakor ért véget, amikor épp elindult az első pesti villamos.

Nos, a kassai A cselédek hajnali három órakor kezdődött, s ugyan alig 70 perces volt az előadás, sikerült legalább háromszor belehorkolnom. A mellettem ülő jeles színikritikus többször is meglökött, s rám rivallt: „Fiatalember, legalább ne horkoljon!” Az előadás számomra legnagyobb élménye mégis az volt, hogy a végtelenül hosszúnak tűnő 70 perc vége felé nekem is sikerült rajtakapnom a horkoló kritikust. 
A cselédek színdarab
Fotó:  Juhász Dósa János

Vagyis szinte ősbemutatóként vártam a Zsákszínház előadását, s a játszók becsületére legyen mondva, sikerült is azt mindenféle álmodozás, horkolás és egyéb mellékhatás nélkül „abszolválnom”, némi unalommal fűszerezve. Genet darabjáról érdemes tudni, hogy alig pár évvel a második világháború után íródott, amikor a francia dráma az avantgárd fogságába került. Ekkor kezdte drámaírói pályáját Genet mellett Ionesco, Cocteau, Anouilh, de Sartre és Camus is megpróbálkozott a műfajjal.

A cselédek és regényei révén Genet már ismert ember volt, igaz, ugyancsak zűrös múlttal, hisz kamaszkora óta többet volt börtönben, mint szabadlábon, sőt 1949-ben életfogytiglanira ítélik. Ekkor lépnek fel érdekében íróbarátai, akik elérik, hogy elnöki kegyelmet kapjon. Soha többet nem került börtönbe, bár darabjai és regényei rétegszövegek lettek, s nem közönségkedvenc irodalmi termékek. Írt még pár drámát (A balkon, Négerek, Spanyolfalak), de ezek meg sem közelítették A cselédek sikerét. Utóbbi kettőt magyar színpadon nem is játszották. 

A cselédek magyarországi bemutatójára is 1975-ig kellett várni (akkor is csak a külvárosi Józsefvárosi Színház merte bevállalni), bár Nagy Péter már 1969-ben lefordította. Valószínűleg ezt a fordítást játssza a Zsákszínház is, amely a színlapján a súgót és a műszaki munkatársat feltünteti, a díszlet- és a jelmeztervezőt nem. Ahogy a fordítót sem. Régi, rossz szokása ez a társulatnak. A cselédek egyfajta tükörjáték, Genet szerint az ember sosem a valóságot látja, így igazából csak szerepeket cserél, s egyik tükörkép helyett egy másiknak lesz a foglya. 

A konkrét történet szereplője három nő, közülük ketten cselédek, akik „lyukasóráikban” felváltva bújnak úrnőjük ruháiba, hogy eljátsszák az épp távol lévő Madame szerepét.

Az előadást Mázik egy lekicsinyített makett szobában játszatja, ezért is furcsa, hogy azt felteszi a nagyszínpad közepébe, míg a nézőket „kint” felejti a nézőtéren. Kérdés, hogy ő félti-e a három színésznőt a közönségtől, vagy azok félnek megmutatni az igazi arcukat.

Mindenesetre biztonsági játék folyik vérre menő élet-halál harc helyett, s a darabot nem ismerő közönség gyorsan elveszíti a fonalat. A mögöttem ülő fiatal pár végigdiskurálja az előadást, pedig mind az előadás, mind a három színésznő ennél jóval többet érdemelne. Az előadás két főszereplője a két cseléd (Tóth Mónika és Majoros Tünde), akik a Madame ruháit felöltve nemcsak annak szerepét játsszák el, de folyamatosan áskálódnak is ellene. S miután kiderül, hogy az általuk feljelentett Madame-szerető, a Monsieur a várakozásaik ellenére mégis kiszabadul az előzetesből, nem marad számukra más, mint a Madame-ot eltenni láb alól. De a Madame minden próbálkozásuk ellenére sem issza meg a mérgezett teát, az rájuk vár. Az előadás igazi jutalomjátékot kínál a Madame-t játszó Rózenfeld Ilonának, aki köszöni szépen, él is a lehetőséggel, s az ő fölényes „üzembiztonsággal” adagolt úrinője a szereplők és a nézők közötti jelentős „földrajzi” távolság ellenére is bőven átjön. Nem véletlen a vastaps a nézőtérről való távozása után.

A Füleki Zsákszínház új bemutatója így is kellemes meglepetés ebben a szellemi posványban, de kár, hogy a rendező és a színészek nem bíztak eléggé magukban, s nem merték a közönségüket közel engedni magukhoz. S kár, hogy nem merték megméretni magukat a Jókai Napokon se. Ennek az előadásnak bőven ott lett volna a helye.

Megjelent a Magyar7 2024/25. számában.

A cselédek darab
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.