2023. november 7., 15:06

Tíz előadással várja a színházrajongókat az Egressy Fesztivál

24. évfolyamához érkezett a Szepsiben és Buzitán megrendezendő Egressy Béni Fesztivál (kamaszkori nevén Falusi Színjátszó- és esztrádcsoportok Fesztiválja), amely sikeresen kilépve a COVID vészterhes árnyékából tíz előadással várja a színház szerelmeseit.

Egressy Fesztivál
A felsőszeliek Petőfi Sándor emléke előtt tisztelegve A helység kalapácsa című komikus hőseposzt mutatják be
Fotó: Juhász Dósa János

Kétségtelen, nagy utat járt be a fesztivál, amíg a királyhelmeci nem túl sikeres kezdetektől (évek óta már az ottani legendás színtársulat is hallgat) eljutott addig, hogy elmondhatta, egyenrangú partnere lett a komáromi Jókai Napoknak.

Ezt jelezte a névváltozás is, a fesztivál felvette a Szepsiben is működött legendás dalköltő, Egressy Béni nevét, sőt az még szobrot (Ferenc György alkotása) is kapott a város fő terén.

Az elmúlt több mint két évtized alatt több ezren megfordultak a városban és a társhelyszínen Buzitán, több tíz település és csoport is felkerült a felvidéki színjátszás térképére. Voltak, akik csak egyszer jöttek, voltak újra visszatérők (mint például az idén a kisújfalusiak és a gelleiek), s voltak olyan csoportok (Nána, Ipolynyék, füleki Zsákszínház vagy a már említett királyhelmeciek), akik nélkül évekig nem lehetett elképzelni a fesztivált. Amely egy idő után afféle igazi brandként megkapta a családias jelzőt, s ez ugyanúgy jellemző a végtelenül türelmes és megértő zsűrire, a buzitai gólyafészkekre s az elmaradhatatlan disznótorosra.

Egressy Fesztivál
Vezekényi színjátszók: Mi lesz veled, Béla?
Fotó:  Juhász Dósa János

Sokakat megérintett Kassa közelsége is, hiszen bármikor betervezhető egy kassai kiruccanás (persze nem a Kazinczy Napokra, amelyet a felelőtlen ottani szervezők erre az időpontra időzítettek, ahogy a szomszédban szombaton zajló debrődi pálinkafesztivált is).

A fesztiválon hosszú évek óta átadásra kerül az életműdíj (amely egy ideig Mics Károly nevét viselte, most a fesztivál névadójáét), ahogy a legígéretesebb tehetségnek járó Németh Péter-díj (az emlékplakettet a rimaszombati Nagyferenc Katalin tervezte) is,

amelyet az idén a közönségzsűri ítél majd oda. S ha már a zsűrinél tartunk, a tavalyi évhez hasonlóan a zsűrit idén is a neves magyar színházi szakember, Regős János vezeti, akinek a munkáját a hazai amatőr színjátszó mozgalom két legendája, Mázik István és Havasi Péter segíti majd. S az idén sem hiányozhat a fesztiválújság, a Lakoma sem, amelyet Gaboda László vezet majd. A megnyitón az életműdíj átadása után Varga Miklós szórakoztatja majd a nagyérdeműt, ahogy a megnyitón és a szombati gálán több helyi tehetséggel is találkozhatunk majd.

Egressy Fesztivál
A lévai Garamvölgyi Színpad Oscar Wilde klasszikus Bunbury, avagy hazudj igazat! című komédiáját mutatja be
Fotó:  Juhász Dósa János

Természetesen a főszerep a versenyben induló csoportoké lesz (a makranciak pikáns kocsmajelenetet mutatnak be). Amíg a koronavírusjárvány utózöngéjeként tavaly még csak öt előadást láthattunk (ebből hármat a galántai Kodály Zoltán Gimnázium diákjai mutattak be), az idén kilenc csoport nevezett be, köztük lesznek újoncok, rég nem látott csoportok és ún. „elmaradhatatlanok” is. Az idei nagyfödémesi esztrádfesztiválról (Szentgyörgyi Miklós Fesztivál) három csoport is benevezett Szepsibe, a rétei Révisz Mindig kell egy barát címmel esztrádműsorát hozza el Pomichal Gyurcsi Mária rendezésében, a vezekényiek Mi lesz veled Béla?! című, nagyfödémesi győztes előadásukat, s újoncként szerepelnek a fesztiválon a felsőszeliek, akik a 200 éve született Petőfi Sándor emléke előtt tisztelegve A helység kalapácsa című komikus hőseposzt mutatják be.

Egressy Fesztivál
Pár éves kihagyás után visszatér a szepsi színpadra a Bodon Andrea vezette KGSzT is
Fotó:  Juhász Dósa János

Petőfi ihlette meg a szintén újonc fülekkovácsi Mezeicsokor Éneklőcsoportot, akik Cserebogár, sárga cserebogár címmel mutatnak be egy összeállítást. Pár éves kihagyás után visszatér a szepsi színpadra a Bodon Andrea vezette KGSzT, akik Békés Pál Félőlény című mesés játékával indulnak az idei megmérettetésen.

Szombaton a buzitai színpadon mutatkozik be a lévai Garamvölgyi Színpad, akik Oscar Wilde klasszikus Bunbury, avagy hazudj igazat! című komédiáját mutatják be. De szombaton kerül színre a kisújfalusiak vidám népszínműve, a Csöndes Juli, s a gelleiek 80 perc alatt a Rejtő világ körül című életrajzi összeállítása is.

A belépés az előadásokra ingyenes, a szórakozni vágyókat nagy szeretettel várják. 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.