Tábori körkép és örömhír az ÉS?! Színháztól - kÉPEKKEL

2020. július 16., 18:59
Nagy Miskó Ildikó

A csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda az ÉS?! Színház Polgári Társulással együtt a koronavírus-járvány ellenére, hatósági engedéllyel, egymás után három tábort rendezett a vakációzó gyerekeknek. A 14. Árgyélus színjátszó tábor közelgő záróműsora előtt azok részleteiről és a székhelyük felújítását érintő örömhírről Várady Kornélia főszervező tájékoztatta portálunkat.

„Jubilált a július 6-10. között általunk megrendezett 15. Kuckó kézműves tábor, amelyben többnyire alsótagozatos alapiskolással rajtam kívül folyamatosan Panyi Ági, Szabó Csilla, Bukor Zsuzsa, Jobbágy Ágnes, Kuczman Mária, Szafián Emese foglalkozott.

Programunkba beiktattuk a gyöngyfűzést, agyagozást, üvegfestést, szövést, valamint díszdobozokat és zseníliadrótból ceruzákat készítettünk. A textilfestés során többféle technikát sajátíthattak el. Továbbá két napig Angyal Rékával nemezelhettek, egy napig pedig Kiss Gábor Gibbó irányításával a retrófotózás kulisszatitkaiba kaptak betekintést a táborozók“

- ecsetelte a részleteket.

Hozzátette: ahogy eddig mindig, úgy idén is élvezhették a helyi önkormányzat támogatását, amely rendelkezésükre bocsátotta a foglalkozásaik helyszínéül és szálláshelyként is szolgáló oktatási intézményt, valamint használhatták az iskolakonyhát.

Azt is elárulta: a vírusjárvány miatt sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán bennlakásos formában megtarthatók-e a tervezett táboraik.

„Végül a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal engedélyezte a bennlakásos táborozást. Annak munkatársai időközben személyesen ellenőrizték, hogy betartjuk-e a szigorú járványügyi előírásokat. Mindent rendben találtak, a maszkviselést nem tették kötelezővé. A szülők először tétováztak, hogy merjék-e közösségbe engedni a csemetéiket. A tábornyitás előtti héten csak 12 jelentkezőnk volt, ám végül 44-re nőtt az érdeklődők száma. Nagyszerű hangulatban tartottuk meg a foglalkozásainkat, amelyek közé lazító szabadtéri játékokat iktattunk be. A gyerkőcök végül nagy örömmel vitték haza a sajátkészítésű műveiket, dísztárgyaikat“ - mondta el interjúalanyunk.

Július 12-én délután kezdődött a 14. Árgyélus színjátszó tábor, amelyben péntek estig 40 gyermek vesz részt.

„Velük 3 csoportban dolgozunk. A legkisebbekkel én foglalkozom, a másik 2 csoport pedig vegyes korosztályú. Azok vezetője Matusek Attila és Zsidek Pál, illetve Szabó Csilla. Gyepes Bianka mindannyiuk számára tart színpadi mozgásórát, a magyarországi Kárpáti Liza és Solténszky Ráhel pedig beszédtechnikai és játékos órát, valamint Angyal Rékától gyimesi népdalokat tanulhatnak“ - fejtette ki a továbbiakban.

Arról is beszámolt, hogy július 17-én 17 órától nyilvános bemutatót tartanak az alapiskolában, ahová a táborozók hozzátartozóit is szeretettel várják.

A bemutatóra mindhárom csoport szerkesztett játékkal készül. Az általam és a Szabó Csilla által irányított csoport egy-egy kortárs szerző verseit dolgozza fel, s mutatja majd be. A harmadik csoport pedig a gyerekek saját szövegeiből, történeteiből készített egy összeállítást“

- tudtuk meg a főszervezőtől.

Mivel évek óta keletebbről is többen érdeklődtek a színjátszó táboruk iránt, ám sok szülő távolabbra nem meri elengedni a csemetéjét, ezért tavaly először Rimakokaván rendezték meg a Pósa Lajos színjátszó tábort, amelynek idén július 19-től ugyanott lesz a folytatása.

Vasárnap kezdődik a július 24-én estig tartó táborunk, amelyben 25, többnyire felsőtagozatossal majd 2 csoportban foglalkozunk.

Molnár Xénia és a Matusek Attila-Zsidek Pál-páros vállalta a foglalkozásvezető szerepét, ám én is tartok majd drámaórát nekik. Jövő pénteken az ottani táborunk is nyilvános bemutatóval zárul“ - nyilatkozta Várady Kornélia.

Mindkét helyszínen javarészt a környékbeli gyerekek érdeklődtek a táborozás iránt.

„Örülünk annak, hogy Csallóközaranyoson a komáromi résztvevőkön kívül már több helyi és egy felsővámosi táborozót is fogadhattunk. Rimakokaván pedig az ottani növekvő igényeket elégítjük ki, miközben a tavalyi létszám duplájával szembesültünk. Ott július 24-én 17 órától tartjuk a nyilvános záróműsort”.

Megjegyezte: mindhárom tábor fő támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor) volt. Végül örömmel újságolta, hogy a Bethlen Gábor Alaptól pedig 9 millió forintos támogatást kaptak az ÉS?! Színház székhelyéül szolgáló Komárom-Örsújfalu-i romkultúrház felújítására.

„A napokban kaptuk meg a hivatalos értesítést a 9 millió forintos pályázati támogatás elnyeréséről, aminek nagyon örülünk. Már elkészült a kultúrház tetőzete, s e támogatásból be tudjuk fejezni a teljeskörű belső munkálatokat. Remélhetőleg novemberben a már korszerűsített épületben tarthatjuk meg a világjárvány miatt nyáron elmaradt IX. Ekhós-szekér Fesztiválunkat“ - zárta tájékoztatását az ÉS?! Színház Polgári Társulás elnöke.

Kövesse facebook oldalunkat is!